Omenapiirakka on helppo syksyinen herkku, joka maistuu useimmille meistä. Erityisesti nyt kotimaisen omenan ollessa parhaassa sesongissa, maistuu omenapiirakkakin parhaimmalta. Tähän versioon tulee rahkaa, sitruunamehua ja kanelia makua antamaan.

omenapiirakka

Olen aina tykännyt leipoa piirakoita, sekä suolaisena, että makeana versiona. Piirakat ovat kotoisaa, sopivan leppoisaa ruokaa. Sellaista pikkuisen parempaa arki ruokaa, joita kehtaa tarjoilla vieraillekin. Piirakat on myös siitä kivaa leipomista, että reseptiä voi muunnella sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. Rahkan voi korvata kermaviilillä tai vaikka paksulla turkkilaisella jogurtilla. Sopii hyvin tälläiselle ei niin pedantille keittiö ihmisille, jolla saattaa yllättäin olla kaapissa muutama vanheneva rahkapurkki.

Tänä vuonna omena sato on niin valtava, että olen päättänyt viedä osan omenoista mehuasemalle. Ei nimittäin enää mielikuvitus riitä omenaresepteille. Kunhan saan kaikki tekeleeni kuvattua ja ohjeet kirjoitettua, niin luvassa on ainakin ohje karamellisoituneeseen omenahilloon, omena chutneyhin ja omena tarte tatiiniin. Lisäksi olen keittänyt lukemattomia omenoita soseeksi pakkaseen. Lapset syövät makeuttamatonta omena sosetta välipalaksi jogurtin kanssa tai suoraan pakkasesta kuin jäätelöä.Katso myös tinjamilla maustettu omena -luumuhillo, omena -suolainenkinuski friikkipirtelö ja kreisi omena-kinuski-suklaa snickerskakku.

Olisi mukava kuulla mitä te olette omenasta tehneet?

omenapiirakka omenapiirakka

OMENAPIIRAKKA

Pohja

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 prk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl perunajauhoja
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/4 dl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Päälle

3 (n. 300 g) omenaa
1 tl kanelia
sokeria

Aloita valmistamalla kakun pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Pohjusta leivinpaperilla Ø 24 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään. Kaada täyte vuokaan. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado ne täytteen päälle ympyrän muotoon. Sirota päälle kanelia ja sokeria. Paista kakkua 175 asteessa n. 50 min tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä kylmäksi ja irrota vasta sitten vuoasta.