Friikkipirtelö, paremmin tunnettu kansainvälisellä nimellään freakshake, on Australialainen “juoma”trendi. Friikkipirtelöt tulevat kaikissa mahdollisissa mauissa ja muodoissa. Ja siis todellakin tarkoitan kaikissa. Friikkipirtelöissä saa ja pitää hullutella, kerrankin enemmän on enemmän!

Kuulin friikkipirtelöistä ensimmäisen kerran Liemessä blogin Jennin heittämästä mobilepayhaasteesta, johon tällä postauksella osallistun. Ei tarvinnut kuin vilauttaa hänen tekemäänsä videota lapsille ja tällä puolen ruutua oli useampi innokas friikkipirtelön tekijä toiminta valmiudessa.

Makuna päädyin omenaan, suolaiseen kinuskiin ja marenkiin siksi, että tein tällä samalla kaavalla pavlovan meidän kesäjuhliin. Se oli maultaan erinomainen, mutta kaiken juhlatohinan keskellä en muistanut kuvata sitä. Mutta ei hätiä mitiä, tämä herkku toimii missä muodossa tahansa. Friikki pirtelön voit kasata kokonaan valmiista osista tai sitten voit tehdä kaiken itse. Voit myös yhdistellä ostettua ja itse tehtyä, niin kuin minä olen tehnyt, mutta suolainen karamelli kannattaa.

Friikkipirtelö

Friikkipirtelö

Friikkipirtelö

Tarvitset:

 • vanilijajäätelöä
 • maitoa
 • kuohukermaa
 • mascarponejuustoa
 • donitseja
 • mantelirouhetta
 • marenkia (ohje alla)
 • mausteisia omenoita (ohje alla)
 • suolaistakinuskia (ohje alla)

Marenki

 • 4 valkuaista
 • 2 1/2 dl sokeria
 • 2 tl perunajauhoja
 • 1 tl vaaleaa etikkaa
 • 1 tl kanelia

Kuumenna uuni valmiiksi 120-asteiseksi. Erottele yksi kananmuna kerrallaan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin kulhoihin. Yhtään keltuaista ei saa joutua valkuaisen joukkoon! Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Aloita vatkaaminen keskinopeudella ja vatkaa muutama minuutti. Lisää vatkaimeen nopeutta ja lisää vaahtoon noin ruokalusikallinen kerrallaan sokeria. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita joukkoon sokerin joukkoon perunajauho ja lisää seosta ruokalusikallinen kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa seosta kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Valmiin marenkivaahdon tunnistaa siitä, että voit kääntää kulhon ylösalaisin niin, että marenki pysyy jämäkästi paikoillaan. Kääntele vaahdon joukkoon etikka ja kaneli. Pursota marenki pellilla olevan leivinpaperin päälle, friikkipirtelöitä varten mukailin donitsin kokoa. Kuivata marenkia noin kaksi tuntia 120-asteessa, sammuta sen jälkeen uuni ja anna marengin jäähtyä jälkilämmössä luukun ollessa hieman raollaan. Anna marengin jäähtyä ja kuivua rauhassa, ennenkuin nostat sen tarjoilulautaselle.

Mausteinen omena

 • 5 isohkoa omenaa kuorittuna ja pilkottuna
 • 2 dl calvadosta
 • 1 dl muscovaldosokeria
 • 1 tähtianis
 • 1 tl kanelia
 • 5 neilikka
 • 1 vanilijatanko, halkaistuna, siemenet talteen otettuna

Laita kaikki tarvikkeet ja 1,5 dl vettä pieneen kattilaan. Sekoita ja kiehauta nopeasti. Laske lämpötilaa ja anna omenoiden kiehua hiljalleen 6-7 minuuttia kunnes omenat alkavat pehmetä, mutta eivät kuitenkaan hajoa.

Nosta  omenat reikäkauhalla sivuun. Poimi neilikat, tähtianis ja vanilija tanko seoksesta ja anna sen kiehua matalalla lämmöllä n. 15 minuuttia kunnes seos on kiehunut kokoon siirappimaiseksi kastikkeeksi. Sekoita omena kastikkeen joukkoon ja anna jäähtyä.

Suolainen kinuski

 • 1,5 dl muscovaldosokeria
 • 2,5 dl kuohukermaa
 • 70g voita
 • 1/4 tl merisuolaa

Laita kaikki tarvikkeet kattilaan ja kiehauta välillä sekoittaen. Anna kiehua matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes seos paksuuntuu ja silenee. Anna jäähtyä.

Friikkipirtelö

Kokoa Friikkipirtelö

Paahda mantelit. Ota jäätelö sulamaan. Vatkaa kermavaahto ja sekoita joukkoon mascarponejuusto. Tee pirtelö sekoittamalla jäätelö ja maito sekaisin. Lisää lasin pohjalle suolaista kinuskia. Täytä lasi lisäämällä kerroksittain pirtelöä ja mausteista omenaa. Kaada päälle suolaista kinuskia. Laita lasin päälle donitsi ja marenki. Täytä keskeltä mascarponevaahdolla ja lisää päälle mausteista omenaa ja suolaistakinuskia. Ripottele päälle paahdettuja manteleita ja kruunaa koko komeus marengilla. Anna lasten tehdä omat pirtelönsä, sillä kokoaminen on osa nautintoa.

Varaudu sotkuun, mutta älä anna sen häiritä!

Friikkipirtelö

Tyttäreni halusi ehdottomasti myös osallistua kilpailuun omalla friikkipirtelöllään. Huomatkaa marengista itse pursotettu oma nimi. Kriisi ehti syntyä sisarusten syötyä koristeeksi tarkoitetut jättimarengit, mutta onneksi tekemäni minimarengit korvasivat pettymystä edes osin.

Friikkipirtelö

Tässä vielä video perheemme friikkipirtelö hetkestä.

Oletteko te törmänneet friikkipirtelöihin?