Betoniaskartelu on rouheaa, hauskaa ja sotkuista! Betoniruukut on helppo tehdä ja ne sopivat pieniksi kukkaruukuiksi tai alustaksi vaikkapa tuikuille. Halpa ja hauska muotti syntyy kertakäyttömukista.

Olen aikaisemmin tehnyt DIY betoniruukut puutarhaan, silloin käytin ihan oikeaa betonia, nämä kukkaruukut on tehty hienojakoisemmasta askarteluun tarkoitetusta betonista, jota hankin muistaakseni Sinellistä. Betoniaskartelu on odottanut tekijäänsä kaapissani jo pidemmän aikaa, sitä kuuluisaa inspiraatiota kun ei alku innostuksen jälkeen näkynytkään. Alunperin betoni into tarttui matkaan Frankfurtin creativeworld messuilta, jossa betoni oli korkin ohella yksi suurimmista hiteistä käsillä tekemisessä.

Betoniaskartelu viehättää minua monellakin tapaa. Pidän sen viimeistelemättömästä ulkonäöstä ja niistä mahdollisuuksista, missä betonia voi käyttää. Sopivia muotteja löytyy kotoa kun vähän katselee sillä silmällä. Kertakäyttömukien lisäksi esimerkiksi maitotölkit ja jogurttipurkit toimivat mitä parhaiten. Puhumattakaan erilaisista silikonimuoteista ja muista leivontatarvikkeista. Se kuitenkin kannattaa muistaa, että elintarvikkeille tarkoitetut välineet kannattaa pitää erillään askarteluvälineistä. Eli jos valat betonia leivontamuotteihin, niin älä tee niissä enää syötäviä asioita.

Betoniaskartelua voi siis tehdä melkein mihin tahansa muottiin. Voitte kuvitella, että olen viime aikoina zoomaillut kotiamme ihan uusin silmin, muottisilmin. Tämän zoomailun seurauksena blogiin on kenties tulossa lähiaikoina muutakin betoniaskartelua. Työn alla on esimerkiksi muutamia korukokeiluja. Jännittävää!

Betoniaskartelu

Betoniaskartelu

Tarvikkeet:

  • betonia
  • sekoituspurkki
  • muotteja, esim. kertakäyttömukeja tai maitotölkkejä
  • ruokaöljyä
  • hiekkaa tai muuta painavaa

1. Pese tölkit ja leikkaa niistä haluamasi kokoiset. Tarvitset yhteen betoniruukkuun kaksi muottia, ulkomuotin ja sisälle tulevan muotin. Öljyä isomman valumuotin sisäpuoli ja pienemmän ulkopuoli ruokaöljyllä.

2. Sekoita kuivabetoni ohjeen mukaan erillisessä astiassa.

3. Täytä isompi valumuotti betonimassalla kahteen kolmasosaan korkeudestaan. Paina pienempi valumuotti masssaan ja täytä se hiekalla kohoamisen estämiseksi. Koputtele täytettyjä muotteja muutaman kerran pöytää vasten, jotta ilmakuplat saavat kyytiä. Anna valun kuivua ohjeen mukaan. Jos muotteja alkaa poistamaan ennen kuin betoni on kuivaa, hajoaa betoni helposti. Nimimerkki kokemusta on.

4. Irrota muotit. Helpoiten saat muotit irti repimällä ne varovasti.

5. Halutessasi voit varovasti hioa ruukun reunoja.

 

Oletteko te kokeilleet betoniaskartelua?