Miso Ramen

Käytän tätä nimitystä keitostani, vaikka viimeksi kun super coolina julkaisin Thaimaalaisen Tom kha gain ohjeen sain lukijoilta satinkutia siitä, että oikea Tom kha gai valmistetaan himpun erilailla. Kanoja ei paisteta, vaan ne keitetään liemessään. Eikä Thaimaassa käytetä inkivääriä vaan galangal -juurta Ja oikeassahan he olivat. Mutta itse olin vaan että wau, joku oikeasti lukee reseptejäni! Haluan kuitenkin tässä yhteydessä nyt yhteisesti kertoa kaikille, että olen suurpiirteinen kotikokki, joka käyttää niitä raaka-aineita, joita lähikaupat tarjoavat. Käytän mielummin inkivääriä kuin galangal -juurta, koska sitä on helpommin saatavana hyvälaatuisena kuin kyseistä juurta. Saatan muokata “aitoja” reseptejä siihen suuntaan, että ne istuvat perheeni ruokavalioon. Saatan jopa tehdä virheitä, unohduksia ja muita itselleni tyypillisiä keittotaitooni vaikuttavia siirtoja. Koen kuitenkin, että se, että kutsun ruokaa Tom kha gaiksi tai miso rameniksi antaa kuvaa siitä millaista muonaa ollaan tekemässä, joten linjani pitää. No mutta, teitä on nyt varoitettu.

En tiedä olenko täällä blogissa jo kertonut, että olen intohimoinen Australian Masterchef seuraaja. Muista vastaavista kokkiohjelmista poiketen, sarja keskittyy ruokaan eikä kilpailijoiden väliseen draamaan. Olen inspiroitunut ohjelman perusteella kokeilemaan erilaisia ruokia, maku pareja ja saanut ihan vinkkejä erilaisten ruokien valmistamiseen. Sieltä kumpuaa myös tämän hetkinen intoni opetella tekemään japanilaista ruokaa. Sushia meillä syödäänkin säännöllisesti, mutta haluaisin laajentaa osaamistani. Siinä tämä Miso Ramen on ensiaskelia. Satuin myös vähän aikaa sitten Frankfurtin reissullani syömään Ramen keittoa, joten joku haisu löytyi siitä, miltä sopan pitäisi maistua.

Silläkin ehdolla, että tämä Miso Ramen on vääränlaisista nuudeleista tehty pikaversio, niin jaan teille ohjeen. Sen lisäksi, että mieheni unohti proteiinin kauppaan. Tähän kävisi kaikki katkaravuista kanaan ja nyhtöpossuun. Kasvissyöjille tofu. Meiltä ei kotoa löytynyt mitään. Jos olisin tiennyt, olisin voinut lisätä keittoon keitetyn munan, sillä näin jälkiviisaana voin sanoa, että se sopii rameniin paremmin kuin hyvin. Mutta hyvää tämä oli näinkin.

Miso Ramen

Ainekset

kpl porkkanaa
kpl pala inkivääriä (n.20g)
kpl punainen chili
kpl valkosipulinkynsi
100 g siitakesieniä
100 g lehtikaalia 
l kanalientä
ps Wakame miso soup-keittotahnaa (á 18g)
rkl soijaa
tl miriniä eli makeaa riisiviiniä
50 g sobanuudeleita
tl seesaminsiemenöljyä

Valmistusohje

Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Kuori inkivääri, viipaloi ja leikkaa viipaleet ohuiksi suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele ja suikaloi siitakesienet ja lehtikaalin lehdet.
Kuumenna kanaliemi kattilassa. Lisää misotahna, porkkanat, inkivääri, chili ja valkosipuli. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.

Lisää lehtikaali ja sienet. Mausta soijalla ja mirinillä. Keitä pari minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla. Lisää nuudelit ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää seesaminsiemenöljy.

Miso Ramen