Thaimaalainen kanakeitto on yksi perheemme arkiruoka elementeistä ja se muuntuu joka kerta vähän sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään. Tämä ohje on tämän hetkinen lempparini. Siihen tiivistyy maku muistoja reissuista sen lisäksi, että maut ja tuoksut ovat kohdallaan.

Olen elämässäni ollut onnekas ja minulle on tarjoutunut mukavasti mahdollisuuksia matkusteluun. Matkani ovat usein keskittyneet ruokaan. Silloinkin kun en vielä varsinaisesti harrastanut ruokaa olen kokenut, että paikallinen ruoka on hyvä tapa tutustua uuteen kulttuuriin. Filosofiani on, että uusien makujen ei tarvitse aina olla uusia suosikkeja, tärkeämpää on maistaa, oppia ja kokea uusia maku elämyksiä. Niinpä matkustellessa rohkaisemme myös lapsia tilaamaan ruokia, joita he eivät ole koskaan ennen maistaneet. Jos menee ihan metsään, eikä maku ole mieluisa, jaamme annoksia niin, ettei kenellekään jää nälkä.

Välillä olemme kokeneet hauskoja hetkiä kun menu on ollut vain paikallisella kielellä. Eräänkin kerran Kreikassa mieheni tilasi niin tulista ruokaa, että hikikarpalot kohosivat ja naama muuttui pikku hiljaa aina vain punaisemmaksi minun nauraa hihitellessä vasta päätä. Toisella kertaa Brasiliassa matkaillessamme tilasimme äärimmäisen suolaiset pihvit, jonka jälkikäteen kuulimme olevan joku traditionaalinen “suolapihvi”. Luki varmaan listassakin. Portugaliksi.

Inspiraatio Thairuokaan tuli Liemessä -blogista, jossa on viime aikoina ollut mielettömiä kuvia ja ruokia Thaimaasta. Kannattaa käydä katsomassa.

Tom kha gai on thaimaalainen kanakeitto
Tom kha gai on thaimaalainen kanakeitto

Thaimaalainen kanakeitto

2 tlk kookosmaitoa (á 400 g)
1 rkl (kookos)öljyä
3 pientä punaista chiliä
3 tl hunajaa / kookossokeria
1 sitruunan kuori (tai sitruunaruohoa, itselläni ei ollut)
2 ruukkua korianteria
4 cm:n pala inkivääriä
4 kaffir-limetinlehteä (kuivattuna tai pakastettuna)
200 g herkkusieniä
400 g broilerinfileetä
2 limetin mehu
2 rkl kalakastiketta

Valmistusohje

Kaada kookosmaito kattilaan. Säädä liesi keskilämmölle ja jätä maito lämpenemään.
Kuumenna kookosöljy pannussa ja paista kokonaisia chilejä öljyssä noin minuutti. Kaada chilit blenderiin ja lisää joukkoon hunaja. Nypi korianterista lehdet ja laita varret Blenderiin. Hienonna blenderissä olevat ainekset tasaiseksi seokseksi ja lisää se kattilaan kookosmaidon joukkoon.

Raasta kookosmaidon joukkoon sitruunankuori.
Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Murskaa tai hienonna kaffir-limetinlehdet ja lisää ne inkiväärin kanssa kookosmaitoon. Leikkaa herkkusienet suikaleiksi ja lisää kattilaan.

Paloittele broilerinfileet sormenpään kokoisiksi paloiksi. Paista ne juuri ja juuri kypsiksi pienessä määrässä kookosöljyä. Lisää broileri keittoon ja siirrä kattila pois liedeltä.

Hienonna korianterinlehdet ja purista limeteistä mehu sillä aikaa, kun keitto hautuu. Ripottele korianteri keittoon. Viimeistele keitto limetinmehulla ja kalakastikkeella. Maistele ja lisää mausteita makusi mukaan.

 

Tom kha gaissa maistuu chili, korianteri, lime ja inkivääri
Tom kha gaissa maistuu chili, korianteri, lime ja inkivääri

 

Tom kha gaissa maistuu yhtä aikaa makea, suolainen, karvas, hapan ja umami.
Tom kha gaissa maistuu yhtä aikaa makea, suolainen, karvas, hapan ja umami.

Millaisia makumuistoja teillä on reissuiltanne?