Hei ja tervetuloa toiseksi viimeisen luukun pariin! Tänään vieraana on supertaitava askartelija Elina Elina’s Arts and crafts  -blogista. Elinan kanssa olemme reissanneet paljon ympäri Eurooppaa ja Amerikassakin erilaisissa askartelutapahtumissa. Elinan blogiin kannattaakin tutustua tarkemmin, erityisesti jos paperiaskartelu on sydäntä lähellä!
 
****
Hei, olen Elina, neljänkympin rajapyykin ohittanut askartelija Vantaalta. Perheeseeni kuuluu askartelumyötämielinen mies sekä kaksi kouluikäistä lasta. Askartelu tuottaa minulle valtavasti iloa ja se on tärkeää vastapainoa kiireiselle työlle; pääasiassa skräppään ja teen kortteja, ja leimailu ja erilaiset mixed media -tekniikat ovat sydäntä lähellä. Paperi on niin mahtava materiaali!

Olen tehnyt käsitöitä ihan lapsesta asti, ja jos aikaa on, tykkään myös neuloa, virkata ja ommella. Ideoita on aina niin paljon enemmän kuin aikaa niiden toteuttamiseen!

Jaan askarteluiloa blogissani, www.artsandcraftswithlove.com. Tervetuloa lukemaan!
 
****
Hyvää aatonaattoa Sinulle,
Sanomalehti on mainio askartelumateriaali. Sitä on aina saatavilla ja se on paitsi edullista myös kestävää ja helposti työstettävää. 
 
Netissä on paljon ohjeita sanomalehtipunontaan (katso vaikka hakusanaparilla ’newspaper weaving’), ja onpa aiheen tiimoilta perustettu myös keskusteluryhmiä Facebookiin. Jotta sanomalehti kestää punomista ja pintakäsittelyä, pitää sanomalehti joko taitella tai rullata punokseksi. Rullaamisessa hyvä apuväline on pitkä neulepuikko (esim. koko 2,5), jonka ympärille suikale hieman viistosti kierretään. Kun rullan kiertää tiukasti puikon ympärille riittää, että kiinnittää suikaleen levittämällä paperiliimaa vain suikaleen päähän. Kun liimaa ei levitä koko rullan pituudelle, säilyttää rulla myös taipuisuutensa punonnassa. Kun paperisuikale rullataan neulepuikon ympärille tulee rullan toisesta päästä hieman kapeampi kuin toisesta. Tämä on tärkeää, sillä rullat kiinnitetään toisiinsa työntämällä rullan päät sisäkkäin. Kiinnittämiseen voi käyttää liimaa, mutta se ei ole aina edes tarpeen.

 

Tähän huurteisen valkoiseen pöytäkoristeeseen käytin pohjana paperimassakartioita, jotka päällystin rullatulla sanomalehtipunoksella. Paperimassakartion sijaan pohjan olisi voinut pyöräyttää myös tavallisesta askartelukartongista. Kiersin sanomalehtirullat vieri viereen aloittaen kartion alareunasta. Punosten jatkokohdat kiinnitin liimalla. Kun koko kartio oli päällystetty maalasin pinnan kahteen kertaan valkoisella akryylimaalilla.

Tähdet on stanssattu pahvista ja värjätty sinisellä askarteluvahalla. Jokaisen tähden sisällä on grillitikku pitämässä tähteä pystyssä, ja joulun jälkeen tähdet voi nostella kartioiden päältä pois ja laittaa kartiot säilytyslaatikkoon sisäkkäin.
 
Yhdestä punosrullasta syntyy myös helppo tähtikoriste joulukuuseen: Rulla taitellaan viiteen yhtä pitkään osioon, asetellaan sakarat tähden muotoon ja kiinnitetään päät yhteen. Maalin värin voi valita mieleisekseen. Tähdet ovat helppoa ja nopeaa askartelupuuhaa vaikka lasten kanssa tehtäväksi.
 
Joulun jälkeen kannattaa kokeilla myös lahjapaperin käyttöä punontamateriaalina. Kaikki paperit eivät välttämättä kestä työstämistä, mutta vahvemmista saa varmasti mukavaa materiaalia vaikkapa korinpunontaan. Kierrätystä parhaimmillaan, siis!
 
Oletko sinä askarrellut jotakin sanomalehdestä?