Ei varmasti ole ketään, joka ei olisi pakolaiskriisiin törmännyt, jota asia ei olisi koskettanut. Suomen maahanmuuttopolitiikka varmasti jakaa mielipiteitä, mutta pakolaisten hätään vastaaminen pitäisi olla jokaisen asia.

Mun täytyy myöntää, ettei pakolaisuus tai maahanmuutto ole juuri koskettanut elämääni, enkä ole pohtinut asiaa koskaan sen enempää. Lähtökohtaisesti olen ajatusmaailmaltani melko liberaali, joten ajattelen että kaikki hädän alaisia tulee auttaa, riippumatta kansallisuudesta tai muista seikoista.

Ensimmäistä kertaa elämässäni jäin todella miettimään pakolaisuutta, kun osallistuin tänä kesänä partioleirillä pakolaisuudesta kertovaan roolipeliin. Roolipeli on äärimmäisen kaukana pakolaisten todellisuudesta, enkä voi muutamien tuntien pelin perusteella väittää tietäväni yhtään mitään siitä, mitä ihmiset kokevat kun he jättävät kaiken taakseen. Peli antoi hyvän näpäytyksen siitä, että miltä tuntuu kun suunnitelmat eivät toteudukkaan niin kuin ajatellut. Vaikka mittakaava pelissä oli aivan toinen, käytiin siinä läpi samoja teemoja kuin mitä ehkä oikeassakin tilanteessa voisi tapahtua. Epävarmuus siitä mitä nyt tapahtuu, miten tää homma toimii, koska tää loppuu, kuka on meidän puolella, mitä meidän tavaroille käy, miksi tää tapahtuu just nyt kun oli ihan muita suunnitelmia, mulla on jano, epämukava ja turhautunut olo.

On turhaa edes väittää, että olisi mitään ymmärtämystä siitä, että kaikki tapahtuisi tosi elämässä, niin että oma ja läheisten henki olisi uhattuna. Silti pelin kautta saatu häivähdys siitä mitä pakolainen saattaa ehkä matkallaan kokea oli silmiä avaava.

Me harvoin tullaan ajatelleeksi, että pakolaisilla on ihan varmasti ollut muita suunnitelmia elämälle kuin lähteä epävarmalle ja ikuisuuden kestävälle pakomatkalle vailla takeita paremmasta tulevaisuudesta.  Autetaan yhdessä.

Haluaisin vielä sanoa kaikille niille, jotka kokevat pakolaisten auttamisen jollakin tapaa negatiivisena. Minä en väheksy kotimaista hätää ja olen sitä mieltä, että myös suomalaisia vähävaraisia ja avuntarpeessa olevia henkilöitä pitää auttaa. Tähän on olemassa paljon tapoja. Kannattaa esimerkiksi olla yhteydessä SPR:ään ja kysyä mahdollisuuksia auttaa kotimaassa. Tiedän, että esimerkiksi ystäväpalvelu tai veripalvelu kaipaavat vapaaehtoisia. Lisäksi joulun lähestyessä on useampia tapoja auttaa vähävaraisia konkreettisilla lahjoituksilla.