Kasvissyöjä ystäviemme luona tulee usein syötyä erilaisia kasvistahnoja. En tiedä syövätkö vegaanit yleensä enemmän tahnoja vai onko vain sattumaa, että kasvissyöjien kekkereillä on usein tarjolla mitä herkullisempia tahnoja. Tahnat toimivat mainiosti lisukkeena erilaisille ruuille (kuten vaikka grillatulle lihalle!). Syömme niitä myös leivän päällä ja salaatin kanssa. Tahnat ovat hämääviä, ne nimittäin ovat yllättävän täyttäviä. Olen myös huomannut, että jos tahnojen antaa maustua yön yli, maistuvat ne vielä paremmalle!

 

Romesco kastike Lauran tapaan

Olen maistanut tätä herkullista kastiketta monesti ystäväni Lauran luona. Viimeksi kun meillä oli ihastuttavat teekutsut valokuvien merkeissä. Oli aivan pakko pyytää ohje mukaan kotiin viemisiksi. Jouduin vaihtamaan alkuperäisen ohjeen mantelin cashew pähkinöihin, mutta manteli maistui paremmalle. Kokeile itse kummasta tykkäät enemmän!

4 suippopaprikaa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
1-2 dl kuorittuja manteleita / cashewpähkinöitä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl punaviinietikkaa
suolaa

Puolita paprikat ja poista siemenet. Puolita sipuli. Laita paprikat ja sipuli kuori puoli ylöspäin foliolla vuoratulle uunipellille valkosipuleiden kanssa. Paahda grillivastuksen alla 225 asteessa kunnes paprikoiden kuori on mustunut. Jäähdytä.

Poista paprikoiden ja sipuleiden kuoret ja laita sisukset kulhoon odottamaan. Paahda pannulla mantelit ja laita ne paahdettujen kasvisten joukkoon. Lisää 2 rkl oliiviöljyä, 2 tl punaviinietikkaa ja suolaa. Soseuta sauvasekottimella ja tarkista maku. Purkita ja anna maustua seuraavaan päivään.

Hummus – mutta ei kuitenkaan ihan.

Tämä kikherne tahna on syntynyt siitä mitä kaapista on löytynyt. Tiedätte kai tilanteen. Pesueelle pitää saada ruokaa, mutta ektään ei huvita lähteä kauppaan. Silloin turvaudutaan kaappien kätköihin ja mielikuvitukseen. Oikeaan hummukseen käytetään Tahinia, seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, mutta koska sitä ei kotoa löytynyt, on tässä käytetty ranskankermaa.

2 prk esikeitettyjä kikherneitä
1 prk ranskankermaa
1 tuore sipuli varsineen
1 dl tuoretta basilikaa
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tl jeeraa

Soseuta kaikki keskenään ja tarkista maku.