Lupasin ensimmäisen Ranskan matka postauksen yhteydessä kertoa lisää tehdas vierailusta ja mixed media kursseista. Toistaiseksi tekemäni työt ovat vielä matkalla, joten kerron niistä sitten enemmän kun saan työt käsiini.

Mielenkiintoista oli kuitenkin nähdä miten maalit ja muut taidetarvikkeet valmistuvat. Tehtaassa työskenneltiin yhdessä vuorossa klo 6-13. Työaika oli peruja siitä kun tehtaassa vielä työskenneltiin kolmessa vuorossa. Työntekijät kuulemma ovat työaikaansa tyytyväisiä, pääsevät mukavasti kotiin kun lapset tulevat koulusta kotiin.

En ole aikaisemmin juurikaan vieraillut tehtaissa. Fazerin suklaatehtaalla ja Valion meijerissä. Muuten tehdas tuntemukseni on aikalailla nollissa. Olin tavallaan yllättynyt siitä kuinka paljon asioita edelleen tehdään ihan käsipelillä ja toisaalta siitä mitä kaikkea voidaan tehdä automaationa. Vai miten se sanotaankaan. Katselin aivan huulipyöreänä konetta, joka purkitti akryylimaalia, sulkikorkit, teippasi etiketin paikoilleen ja lopuksi vielä pakkasi suljetut purkit pahvisiin myyntipakkauksiin.

Osa maaleista kuitenkin purkitettiin käsin, kuten vaikkapa tämä kullanvärinen vaha. Yksi henkilö täytti ensin purkit, sen jälkeen hän laittoi korkit kiinni, liimasi etiketit paikoilleen ja viimeiseksi pakkasi purkit pahvilaatikoihin. Aikamoinen homma. Eräs työntekijä oli erikoistunut erilaisten lajitelmien pakkaamiseen. Itse olisin varmasti tuhat kertaa hitaampi ja tehnyt jatkuvasti virheitä.

Meille esiteltiin myös tilat, joissa tuotteet testataan. Jokainen erä tutkitaan ja laatu varmistetaan. Värien oikea sävy, koostumus ja mitä kaikkea vielä. Pienessä laboratoriossa akryylimaalit eivät ole taidetarvikkeita vaan tieteellisen tutkimuksen kohteena oleva tuote. Tarkan laadun valvonnan takia viallisia tuotteita pääsee markkinoille aniharvoin ja jos niin jostain syystä pääsee käymään, voidaan viallinen erä jäljittää purkissa olevan sarjanumeron avulla tehtaalle saakka.

 

Kokonaisuudessaan vierailu tehtaalla oli mielenkiintoinen monellakin tapaa. Minusta on aina kiva tietää enemmän tuotteiden taustoista ja valmistusprosesseista.

Oletko sinä käynyt tutustumassa tehtaaseen tai kenties työskennellyt tehtaassa?