Olen lumien sulamisen myötä innostunut taas kävelystä. Kävely ei kuulosta yhtä seksikkäältä, tehokkaalta tai vaativalta kuin Cross fit, mutta toisaalta sen hyvät puolet ovat kiistämättömät.

Kävely sopii kaikille, sitä voi harrastaa missä tahansa, milloin tahansa ja se on ilmaista.
Eräällä lenkillä lähdin visioimaan kävelyä vielä pidemmälle ja jaoin käveliät erilaisiin ryhmiin.

 1. Tehokävelijä

Tehokävelijä ottaa mukaan sauvat ja painottaa kuljettua matkaa ja tapahtuvaa kehitystä. Tehokävelijä kulkee usein saman reitin, jotta voi seurata vauhtia ja lenkkiin kulunutta aikaa. Tehokävelijän lenkillä on mäkiä lisävastusta antamaan. Tehokävelijän tavoite on selkeä, kunnon kohentaminen, mutta hän hyötyy myös raittiista ilmasta.
2. Kaupunkikävelijä
Kaupunkikävelijä yhdistää kävelylenkkiinsä ikkunaostokset, puistotapahtuman ja sorsien ruokinnan. Hän nauttii lenkkinsä aikana urbaanista tunnelmasta, ihmisistä ja näyteikkunoissa. Kaupunkikävelijän vauhti on reipas, mutta se saattaa hiljentyä kun jotakin mielenkiintoista löytyy. Kaupunkikävelijällä on aina muutama kolikko taskussa, jos äkillinen kahvintarve iskee. Kaupunkikävelijä osaa yhdistää kulttuurielämykset ja liikunnan.
3. Metsässä samoilija
Metsässä samoilijan vauhti on rauhallinen ja katse haravoi mättäitä sienien tai marjojen toivossa. Hän pysähtyy ihailemaan luonnon ihmeitä, eläinten jälkiä ja maisemia. Metsässä samoilija kulkee polkuja ja pieniä metsäteitä. Hänella saattaa olla mukanaan termospullo ja pienet eväät. Metsässä samoilijalle kuljetun matkan määrä tai vauhti ovat toissijaisia. Tärkeintä on nauttia matkan tekemisestä.
4. Seikkailija
Seikkailija on sukua metsässä samoilijalle. He kumpikin kulkevat luonnossa. Seikkailija ei kuitenkaan kulje valmiita polkuja, vaan etsii omat polkunsa. Hän on utelias ja kiinnostunut mitä seuraavan kallion takana on, minne uusi polku johtaa, kuinka puro ylitetään. Seikkailija nauttii uusien näkökulmien löytämisestä tutuistakin maisemista.
5. Sosiaalinen kävelijä
Sosiaalinen kävelijä ottaa kaverin mukaan. Tai kaksi. Tärkeintä kävelyssä on vaihtaa kuulumisia, keskustella ajankohtaisista asioista ja ihan vain tavata ystäviä. Sosiaalisten kävelijöiden keskuudessa ei ole hiljaista hetkeä, vaan pieni pulina pitää kävelyn käynnissä. Sosiaalinen kävelijä saattaa ulkoisesti muistuttaa tehokävelijää, mutta kävelyvauhti paljastaa sosiaalisen kävelijän.

Minä olen yhdistelmä seikkailijaa ja metsässä samoilijaa. Millainen kävelijä sinä olet?