Karppaus on saanut viime vuosina paljon palsta tilaa, mutta jostain kumman syystä sen päälle on asettunut myös aikamoinen mörkö. Ajattelin jakaa teidän lukijoiden kanssa oman nyrkkisääntöni, joka on helppo muistaa ja toteuttaa.

Jätä pois kaikki sokeri, viljat ja peruna.Karppausta on helppoa toteuttaa silloin kun syö vapaasti kaikki vihanneksia, marjoja ja hedelmiä välittämättä niiden hiilaripitoisuuksista. Ruokavaliosta tulee huomaamatta terveellinen kun vaihtaa pastan ja muut hiilihydraatit kasviksiin.

Kasviksia voi syödä salaattina tai lämpimänä lisukkeena. Vain mielikuvitus on rajana. Omia suosikkejani on ihan perus salaatti, höyrytetty parsa- tai kukkakaali, pekonipavut, paistettu paprika sipuli sekoitus. keitetyt porkkanat, bataatti ransakalaiset. Myös kaali toimii!

Syön aina niin paljon, että nälkä lähtee. En ota lisää ruokaa, mutta en toisaalta mitenkään varo annoksen kokoa. En syö erityisen rasvaisesti, mutta en vähä rasvaisestikkaan. Lisään toisinaan oliiviöljyä salaattiin, en pelkää voita enkä kookosöljyä. Maitotuotteet ostan rasvaisina.

Aamupalaksi syös useimmiten munakkaan, banaanilettuja tai turkkilaistajugurttia kookoshiutaleiden ja paahdetun pellavan ja mustikkarouheen kanssa. olen myös kokeillut tehdä itse karppileipää, mutta se ei ole suurinta suosikkiani. Menee joskus leivän himossa. Sen sijaan saatan toisinaan syödä gluteiinittoman rosmariinilla maustetun näkkileivän. Gluteiiniton ei ole sama kuin vähähiilihydraattinen, mutta ottaen huomioon näkkileivän painon, ei yhdelle näkkärille tule kuin 7 g hiilaria. Tämä mahtuu ruokavalioon silloin kuin karppaa tälläisellä rennolla tyylillä.

Lounaaksi syön kunnon aterian. Pyrin siihen, että ruualla on aina proteiinia. Suunnilleen kämmenen kokoinen pala. Se voi olla upotettuna keittoon, paistokseen tai pelkiltään salaatin kera. Joskus lounaalla ei ole mahdollista valita vähähiilihydraattista vaihtoehtoa. Silloin valitsen pienimmän pahan. En koe karppaukseni menneen mönkään tilanteissa, joissa minulle sopivaa vaihtoehtoa ei ole. Olin esimerkiksi opettamassa paikassa jossa minulle tarjottiin lounas. Söin perunamuussia ja silakkapihvejä runsaalla salaatilla, mutta kieltäydyin jälkiruuasta. Kotona söin normaaliin tapaan ylimääräisiä hiilareita vältellen.

Illallinen on myös kunnon ateria. Syön samaan tapaan kuin lounaalla. Illallisen teemme yleensä aina itse. Käytämme todella vähän eineksiä ja muita valmisruokia. Toisinaan ostan pakastekasviksia, riippuen sesongista. Kaikki syövät meillä samaa ruokaa. Joskus kuitenkin lisukkeena on sekä makaroonia, että kasviksia. Tällöin lapset ottavat kumpaakin. Mutta ihan hyvin meillä uppoaa kaikille parsakaali ja kastike. Eikä tarvitse pelätä, etteivätkö lapset saisi tuikitärkeitä hiilareita. Kouluruokailuhan perustuu halpoihin hiilihydraatteihin. Ja on meillä kotona ruisleipää, makaroonia ja  karkkipäivä.

Napostelu ja herkut. Olen pyrkinyt jättämään pois kaiken muun syömisen. Välipalat eivät ole minun juttuni. Joskus kuitenkin syön hedelmän tai jos haluan esim viikonloppuna pistää elämän risaiseksi ja napostella jotakin niin cashew pähkinät ovat hyvä valinta. Paras jälkkäri tällä hetkellä on kotimaiset pakastemarjat ja kermavaahto! Olen myös kokeillut leipoa makeita muffinseja karppisokerista ja stevialla makeutetusta suklaasta. Lopputulos oli minusta esanssinen. En käytä makeutusaineilla makeutettuja tuotteita, paitsi noin kerran kuukaudessa cokis lightia, joka jostain mystisestä syystä on herkkuani.  Marjojen ja kerman luontainen makeus on enemmän omaan makuuni.

Millaista ruokavaliota sinä noudatat?