Sain Atenalta luettavaksi gluteiinittomaan ruokavalioon keskittyneen Viljaton kattaus keittokirjan. Kirjan on kirjoittanut Torkkuja ja nokkosia bloggaaja Emmi-Liia Sjöholm. Suosittelen tutustumaan blogiin, aivan ihastuttava paikka!
Mutta kirjaan. Sain kirjan luettavakseni, sillä ajattelin sen tarjoavan vinkkejä myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jota itse noudatan. Monin osin näin onkin. Ohjeet ovat  kekseliätä, luontaisesti gluteiinittomia ja vähähiilihydraattisia. Reseptit vaikuttavat toteuttamiskelpoisilta, eli sen verran yksikertaisilta, että tälläinen tavallinen kotikokki pystyy ne tekemään. Kirjan reseptit ovat kasvispainotteisia, suurin osa resepteistä on nopean vilkaisun perusteella vegaaneille soveltuvia.

Kirjan valokuvat houkuttelevat kokeilemaan reseptejä. Jopa mökki oloissa. Erityisesti minua kiehtovat kirjassa esitellyt lisukkeet, kastikkeet ja tahnat. Tahnoissa on useampikin ohje, joita aion kokeilla. Erityisesti punajuurihummus, pistaasipesto ja haudutettu spagettikurpitsa pääsevät kokeiluun. Myös jälkkäriosion pistaasipuikot vakuuttivat etenkin perheen nuorison. Osa raakakakku ohjeista tuntuu vaikeasti toteutettavilta siitä syystä, että tavallinen blenderi ei tahdo voimaltaan riittää pohjien valmistukseen. Nimimerkki kokemusta on.

Aloitin reseptien kokeilun kirjan klassikko annoksesta. Bataattiburgeri on kirjoittajan mukaan toiminut inspiraationa ruokabloggaamisen aloittamiselle. Me teimme burgarit mökillä grillissä ja vaihdoimme tofun kanafileisiin. Grillatuista bataateista tuli todella kauniin näköisiä. Mökkiolosuhteista johtuen, oli burgerimme jonkin verran ohjeen burgeria köyhempi, mutta silti maistuva! Lapset olivat hieman ennakkoluuloisia alkuun, mutta purilaiset maistuivat koko porukalle.

Voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita gluteiinittomasta ja kasvispainotteisesta ruokavaliosta. Lihan syöjille kirja ei tarjoa reseptejä, mutta monet reseptit ovat muunneltavissa tai ne soveltuvat lisukkeiksi sellaisenaan.