Yhtyeen musikaaliset ansiot tuntuvat olevan sosiaalisessa mediassa pääpuheenaihe. Osan mielestä Suomi nolaa itsensä lähettämällä PKN edustamaan itseään Euroviisuihin. Olen aivan päin vastaista mieltä. Olen melko varma, että tapahtuma on maailmanlaajuisestikkin katsottuna historiallinen. Ensimmäistä kertaa ikinä kehitysvammaiset edustavat kansainvälisessä kilpailussa koko maata. Tasavertaisina osallistujina. Se jos mikä antaa syytä olla ylpeä suomalaisuudesta.

Entä musikaaliset lahjat? Aivan saman tekevää sanon minä. En ole varsinaisesti koskaan kokenut, että Euroviisuissa olisi kyse hyvästä musiikista tai että ne olisivat puhtaasti laulukilpailu edes omassa genressään. Ulkomusikaaliset tekijät ovat vaikuttaneet kisoissa varmaan niiden alusta lähtien. En voi väittää olevani euroviisu asiantuntija, mutta maallikkona väittäisin, että viime vuoden voittaja saattoi hyvinkin saada muutamia pisteitä ihan muista syistä kuin laulunlahjojensa vuoksi. Eiväthän ne viisut taida mikään Voice of Europa olla vaan enemmänkin musikaalinen sirkus, jossa visuaalisuudella ja showlla on suuri merkitys. Ja saakin olla.

Suomi on voittanut viisut kerran, silloin edustamassa oli Lordi. Voidaanko silloin sanoa, että Suomi olisi voittanut laulunlahjoilla? Tuskin. Suomen etu oli silloin yllätyksellisyys ja erilaisuus. Pertti Kurikan Nimipäivät ovat varmasti molempia, erilaisia ja yllätyksellisiä. He saavat varmasti kansainvälistä huomiota suomelle helpommin kuin perusPirkko, joka laulaa ihan kivasti, mutta ei nouse viisumassasta erityisen hyvin esille.

Monessa euroopan maassa kehitysvammaisten asiat ovat kaukana siitä miten meillä. Ja suomessakin on vielä paljon tekemistä. PKN:llä on mahdollisuus muuttaa yleistä asenne ilmapiiriä, herättää keskustelua ja vaikuttaa asioihin paljon enemmän kuin ensi ajattelemalta voisi kuvitella. PKN:n osallistuminen on enemmäin kuin kehitysvammaisten punk bändi euroviisuissa. Se on osoitus siitä, että moni asia on mahdollista. Että yhteiskunta muuttuu. Että suvaitsemisen aika alkaa olla ohi.

En tiedä tuleeko PKN voittamaan viisuja, eikä sillä ole väliäkään. Varmaa on se, että suomi on aikaisemmin voittanut ja hävinnyt, PKN tulee tekemään saman tai jotain siltä väliltä.