Olen kasvanut sellaisessa kulttuurissa jossa on tapana vertailla. Vertailu tapahtuu pienissä asioissa, kuka pärjää koulussa, kuka ruskettuu eniten, kuka oppii ensimmäiseksi uimaan, kuka on laihtunut, kuka lihonut. Kenellä on lukupäätä?

Vertailu on ollut aikuisten tapa keskustella, löytää jutun juurta, enkä usko, että siinä tarkoitettu tuottaa pahaa mieltä kenellekkään. Nyt aikuisena, kun omat lapseni ovat tämän saman vertailun kohteena huomaan, että se on jättänyt ikävät jäljet minuun. Sellaiset, joilta haluan omia lapsiani suojella.

Vertailemalla lapsia ja heidän ominaisuuksia ääneen luodaan helposti lokeroita. Tuo on se fiksu ja hyväkäytöksinen, tuo taas taiteellinen ja herkkä. Tuo lapsi on hyvä urheilussa, mutta lukupäätä siltä ei löydy. Yksi on taas nätti ja kiltti. Näistä stereotypioista on vaikeaa irtautua.

Minusta on tärkeää kehua lapsia ja erottaisinkin kannustamisen ja hyvien puolten esille tuomisen vertailusta. Minusta on tervettä oppia arvostamaan omaa työtään ja suoritustaan suhteessa omaan parhaaseensa, eikä muiden tekemisiin. Omaan elämään keskittyminen edes auttaa elinikäistä oppimista, motivaation säilyttämistä ja vahvistaa tunnetta siitä, että on aktiivinen toimia omassa elämässään. Kun keskittyy tekemään oman parhaansa ei tarvitse vertailla toisiin tietääkseen tehneensä parhaansa.

Minun silmissäni lasteni menestys ei tule olemaan kiinni siitä miten he suorittavat elämää, kuka oppii nopeiten, kuka pärjää koulussa parhaiten tai kuka on ystäväpiirissä suosituin. Toivon, että lapseni oppivat ajattelemaan menestystä onnellisuutena. Se joka omassa elämässään saa olla onnellinen, toteuttaa itseään, rakastaa ja olla rakastettu on menestynyt. Riippumatta siitä onko hän koskaan missään mitattavissa olevassa asiassa paras tai edes keskivertoa lahjakkaampi.

Siksi pidän itseäni oman elämäni Cheekkinä.

“En suostu unelmoimaan elämääni, vaan elän unelmaani. Sen saavuttaminen on aina ollu mulle maali.”

Mitä mieltä te olette vertailusta? Oletteko törmänneet sellaiseen omien lastenne kohdalla tai omassa lapsuudessanne?

Hauskaa päivää sinulle!