Tomaattipasta tuoreista tomaateista on helppo ja herkullinen ruoka, ellei laske sitä mukaan, että tomaattien eteen on tehty hommia reilu kuusi kuukautta.

Kun Helmi- maaliskuussa istuttelin tomaatinsiemeniä pikku potteihin, haaveeni oli täydellinen omavaraisuus tomaattien suhteen. Halusin, että kasvihuoneessa kypsyvät kaiken näköiset ja kokoiset tomaatit, minulla olisi mahdollisuus kokeilla erilaisia tomaattireseptejä ja jopa säilöä tomaattia talven varalle. Ja siihen on päästy! Olemme syöneet erilaisia tomaatti ruokia, piirakkaa, keittoa ja ihan perustomaattikastiketta.

Tänä kesänä on myös huomannut, että on tomaattikastiketta ja tomaattikastiketta. Tuoreista tomaateista tehty kastike on yksikertaisuudessaan herkullista ja se maistuu aivan erilaiselta kuin purkitetusta totaamista valmistettu. Tietenkin siis, mutta silti ero on mielestäni hämmästyttävä. Kastikkeeseen kannattaa valita ne kaikista kypsimmät yksilöt, joiden maku on parhaimmillaan.

Tomaattikastike käy hyvin myös säilöttäväksi pakkasessa, katso muut säilöntä reseptini täältä.

Tomaattipastaa tuoreista tomaateista

Tomaattipasta tuoreista tomaateista

Tomaattipasta tuoreista tomaateista on herkullinen kauden kasvisruoka. Tomaattikastiketta kannattaa suoraan tehdä isompi satsi ja pakastaa loput talvenvaralle tai syödä tätä herkullista ruokaa muutamana päivänä perätysten. Pastaan saa mukavasti eri vivahteita kun paahtaa osan tomaateista uunissa ja lisää päälle vielä parmesaania. Toimii!

Tomaattikastike tuoreista tomaateista 

2kg kypsiä tomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
rkl voita
3 salottisipulia
3 valkosipulunkynttä (jostykkäät, voit laittaa enemmänkin)
2 tl sokeria
1 tl suolaa
puska tuoretta basilikaa

  1. Käytä kypsiä tomaatteja, tarvittaessa voit antaa tomaattien kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan.
  2. Lämmitä paistinpannulla oliiviöljy ja voi. Lisää joukkoon hienonnettu salottisipuli. Kuullota sipulia kunnes se pehmenee ja maku muuttuu makeaksi. Lisää kuullotuksen aikana myös hienonnettu valkosipuli.
  3. Lisää pannulle pilkotut tomaatit ja basilika. Halutessasi voit kaltata tomaatit (eli viiltää kuoreen pienen ruksin, kastaa tomaatin ensin kiehuvaan veteen noin minuutiksi ja sitten kylmään ja lopuksi poistaa kuoren) ja poistaa siemenet. Itse jätin tomaatit kalttaamatta ja lohkoin ne vain ronskeiksi paloiksi.
  4. Mausta tomaatit suolalla ja lisää myös ripaus sokeria. Anna sitten kypsyä miedolla noin lämmöllä 30 minuuttia.
  5. Halutessasi voit soseuttaa valmiin kastikkeen, mutta minusta se parasta sellaisenaan. Kastikkeen voi nauttia sellaisenaan tai esimerkiksi pakastaa talven varalle. Tilkka valkoviiniä antaa tomaattikastikkeelle erinomaisen maun, joten sitäkin kannattaa kokeilla!

Uunissa paahdetut tomaatit

400 gkirsikkatomaatteja
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 maustemittasuolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
5 oksaatuoretta timjamia tai rosmariinia

Halkaise tomaatit ja asettele puolikkaat pellille leivinpaperille. Valuta päälle hiukan öljyä ja ripottele pintaan mausteita. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.