Kuulun siihen onnekkaaseen joukkoon, jotka ovat jo nuorella iällä törmänneet sielun kumppaniinsa. Seurustelumme aloittamisesta tulee tänään kuluneeksi 21 vuotta.

Olimme tunteneet toisemme jo aiemminkin. Tane harrasti myös partiota, mutta puolitoista vuotta nuorempana hän tuntui pitkään junnulta, jonka toimiin en liiemmin kiinnittänyt huomiota. Talvileirin -97 jälkeen mikään ei ollut enää entisellään, sillä elämäni oli muuttunut tavalla, jota en silloin voinut edes kuvitella.

Nuori rakkautemme kesti minun englannin vuoteni ja Tanen intin. Se räpiköi välillä, mutta soljui sitten taas eteenpäin. Meillä on aina ollut melko samanlaiset tulevaisuuden näkymät ja niitä kohti matkattu välillä sivupolkuja pitkin rämpien. Yhdessä on selvitty monenlaisista elämän eteen tuomista vastoinkäymisistä ja haasteista. Ja iloittu yhdessä onnistumisista.

Monet ystävistämme ovat eronneet ja olen monesti pysähtynyt miettimään sitä miksi juuri me olemme selvinneet yhdessä? Mikä on ollut meidän parisuhteemme salaisuus. Kirjoitin tänne blogiin vuosi sitten muutamia tipsejä pitkään parisuhteeseen. Sanon usein, että meidän liitomme salaisuus on hyvä tuuri. On ollut onnekasta löytää itselleen oikea ihminen heti ensi yrittämällä. Tosi moni joutuu etsimään omaa ihmistään pitkään. Me olemme kasvaneet aikuisiksi yhdessä. Opetelleet yhdessä kaikki parisuhteen pelisäännöistä vaipanvaihtoon ja veroilmoituksen tekemiseen. Eikä se aina helppoa ole ollut. Löytää yhteistä säveltä tai jakaa omia epävarmuuksia, itsessään eksyksissä olemisen tunnetta. Tai haaveitakaan. Rakkaus on pakottanut ottamaan riskejä, on ollut pakko olla haavoittuva, pyytää apua ja luottaa.

Kaksikymmentä yhteistä vuotta on opettanut sen, että rakkaus piileskelee arjessa. Se on valmiiksi tankattu auto, pöytään kannettu kahvi, ääneen luettu uutinen, kevyt kosketus ohimennen, ilon tanssi keittiössä ja automatkan miellyttävä hiljaisuus. Rakkaus on sitä, että tietää kelpaavan sellaisena kuin on, raakana ja keskeneräisenä. Rakkaus on rehellistä. Rakkaus on sitä, että arvostaa toista ja kertoo sen silloinkin kun ei haluaisi. Rakkaus on yhteisiä ja ikiomia unelmia, itsenäisinä yhdessä kulkemista ja sitä, että tulevaisuuden kuvissa näkee toisen kirkkaana ja varmana.

Ihanaa ystävänpäivää mun parhaalle ystävälleni, elämäni ihmiselle ja rakkauteni tähtihedelmälle, sekä kaikille muillekin!