Aloitin vuoden 2019 lomailemalla Kuusamossa. Hiihdin, kävelin, kelkkailin, luin yhden kokonaisen kirjan, kiipesin Rukan huipulle ja valokuvasin. Iltaisin katsoin telkkaria sohvalla ja saunoin.

Monessa perheessä irtiotto arjesta tapahtuu joulunpyhinä. Me olemme useimmiten töissä. Tänä jouluna olimme pitkästä aikaa aattona vapailla, mutta muuten mitään pidempää lomaputkea emme pitäneet. Tammikuu on vakiintunut meillä loma-ajaksi. Odotan sitä, että pimeän ja intensiivisen joulun jälkeen saa heittää vapaalle. Intensiivisyyteen ei liity mitään negatiivisia fiboja, rakastan joulua, mutta samaan aikaan se vie myös paljon energiaa.

Halajan talvisin, (syksyisin, keväisin ja kesäisin) lappiin. Lappi rauhoittaa. Jo välimatkat ovat niin pitkiä, ettei höntyillä kannata. Luonto itsessään on jo nähtävyys. Eikä siitä nauttiakseen tarvitse olla mikään superguru retkeilijä vaan upeat maisemat ja paikat ovat saavutettavissa myös sunnuntaituristille. Ainakin valikoiduin osin. Lapset kaipasivat myös laskettelemaan, joten lähdin etsimään meille kohdetta, joka sopisi laskettelun lisäksi myös helppoja luontokohteita etsivälle. Törmäsin Rukaan ja Kuusamoon. Vasta myöhemmin (automatkalla) minulle selvisi, ettei Kuusamo ole lappia ollenkaan, vaan Pohjois-Pohjanmaata.

Itseasiassa Kuusamo on hyvinkin mielenkiintoista vaara maisemaa. Aivan erityyppistä kuin mihin olen aikaisemmilla lapin reissuillani tottunut.

Kuusamon ylänkö sijaitsee kauttaaltaan yli 200 m merenpinnan yläpuolella. Yli 300 m:n korkeuteen yltäviä lakia on useita kymmeniä ja näistä 15 tavoittaa 400 m:n korkeuden. Kuusamossa ei ole tuntureita. 

Lähde: Wiki

Kuusamo

Meillä oli mökki vuokrattuna viiden kilometrin päässä Rukalta. Halusimme mökin tarkoitukselliset vähän kauempaa keskustasta, sillä elämä koirien kanssa on huomattavasti mukavempaa kun lenkkipolulle pääsee suoraan mökin ovelta. Koko viikkoon emme nähneet muita mökkiläisiä, joten ajankohdallisesti tammikuu on rauhaa rakastavalle oivallinen valinta.

Seurueemme muodostui kolmesta sukupolvesta ja hyvin eri tyyppisistä harrastajista. Itse en laskettele, teinit eivät hiihdä ja useimmat meistä eivät ratsasta. Kuusamon seudulta löytyy kuitenkin monenmoista tekemistä. Yhtenä päivänä kävelin koko aamun kelkka uria pitkin muiden lasketellessa. Miehen ja tyttären ratsastusresissun aikana kävimme anopin kanssa tutustumassa Hannu Hautalan luontokuvakeskukseen. Ja anopin lasketellessa koko katraan kanssa kävimme mieheni kanssa piipahtamassa pienellä karhunmierroksella. Poikien kanssa kävimme lumikelkkailemassa.

Kuusamossa riitti tekemistä viikoksi. Olisi riittänyt toiseksikin, puhumattakaan siitä miten eri lailla luonto näyttäytyy eri vuoden aikoina. Kesällä halusin muuttaa saaristoon, nyt haaveilen asuvani Kuusamossa.