Ahvenanmaan pannukakku syntyy helposti mannapuuron jämistä ja maistuu taivaallisen kardemummaiselta.

Ahvenanmaan pannukakku | pannukakku | kardemumma

Meidän saaristoloma on ollut herkullinen, vaikka ruokia onkin pitänyt loihtia melko pienestä määrästä elintarvikkeita. Jo kotona pakatessa yritimme huomioida sen, että mukaan otettava ruoka taipuisi mahdollisimman moneen. Reissussa mannaryynit ovat siitä hyviä, että niistä syntyy sekä mannapuuroa, suklaapuuroa, Ahvenanmaan pannukakku, että vispipuuroa.

Ahvenanmaan pannukakku on siitäkin perusteltu valinta, että olemme niin lähellä Ahvenanmaata kuin olla voi, ilman, että on Ahvenanmaalla. Saarelta nimittäin näkee Ahvenanmaan saaristoon, pääsaarelle täältä on vielä matkaa, mutta sanotaanko näin, että tunnelman voi aistia.

Itsehän voin sanoa, että suonissani virtaa Ahvenanmaalainen veri. Isoisäni äidin puolelta näet on syntyperäinen Ahvenanmaalainen. Tarina kertoo, että hän on syntynyt talon isännän ja piian kiihkeän tuokion seurauksena ja häpeää välttääkseen hänet on pienenä poikana lähetetty mantereelle lastenkotiin. Asiasta ei paljoa suvussani puhuttu ennen kuin äitini sisaruksineen peri jonkun tuntemattoman sukulaisen tilan Ahvenanmaalta. Valitettavasti Ahvenanmaan kotiseutu kiemuroiden vuoksi sisarukset päättivät myydä tilan, mutta kokemus Ahvenanmaalaisista sukujuurista syntyi.

Itse olen kerran käynyt Ahvenanmaalla ja siitäkin taitaa olla aikaa jo kolmisen kymmentä vuotta. Nyt kun rakkaus saaristoon ja kotimaan matkailuun on syttynyt, tuntuu Ahvenmaakin melko houkuttelevalta kohteelta. Matkaan voisi lähteä vaikka pyörällä! Reissua ennen voi kuitenkin fiilistellä saaristolaisia sukujuuriaan leipomalla mitä maukkain Ahvenenmaan pannukakku.

Ahvenanmaan pannukakku | pannukakku | kardemumma

Ahvenanmaan pannukakku

Ainekset

8 annosta
1l maitoa
1 1/2dl mannasuurimoita
1tl suolaa
3 kananmunaa
1 1/2dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1 1/2tl Pirkka vaniljasokeria
1tl kardemummaa

Voiteluun

10g voita tai margariinia

Lisäksi

2dl kuohukermaa
kuningatarhilloa
mansikoita

Valmistus

30 – 60 min
  1. Kuumenna maito kiehuvaksi pinnoitetussa kattilassa ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 10 minuuttia. Lisää suola ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa puuron joukkoon munat. Lisää jauhot, sokerit ja kardemumma. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle. (Halutessasi lisää voinokareita pannukakun pinnalle.)
  3. Kypsennä pannukakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Tarjoa pannukakku kermavaahdon, hillon ja marjojen kanssa.

Ahvenanmaan pannukakku | pannukakku | kardemumma

Tsekkaa myös jämä banaaneista syntyvien banaanilettujen ohje.