Kaupallisessa yhteistyössä Tortillas La Familia

Olen tex mex sukupolvea. Lukemattomat kerrat viikonloppuisin, uutena vuotena ja joskus muulloinkin on pöytään katettu vehnätortilloja, valmiilla mausteseoksella maustettu jauheliha ja omissa pikku kupeissaan salaattia, tomaattia ja kurkkua. Unohtamatta tietenkään valmista juustokastiketta ja sitä surullisen kuuluisaa avokaadodippiä.

Olen käynyt muutaman kerran Californiassa ja siellä kokemukseni texmexistä laajentui, mutta edelleenkin aito meksikolainen ruoka on minulle mysteeri. Kun sain mahdollisuuden yhteistyöhön Tortillas La Familian kanssa mietin ensin, että nyt lähden toden teolla tekemään aitoa meksikolaista ruokaa. Pienen googlailun jälkeen huomasin, että ei oikeastaan ole mitenkään helppoa löytää reseptejä aitoon meksikolaiseen. Tai sanotaanko näin, että meikäläisen on vaikeaa erottaa mikä ruoka on aitoa meksikolaista ja mikä taas texasista kotoisin olevaa tex mexiä. Niinpä päädyin tekemään meksikolaisvaikutteista ruokaa.

Aitoa näissä kikherne mole tortilloissa ovat tortillat. Ne ovat pieniä, maissilättyjä, jotka lämmitetään pannulla. Vehnä tortilloista poiketen näitä ei taitella olenkaan, vaan täytteet sujautetaan tortillaan väliin ja ei muuta kuin ääntä kohti. Ei kannata pelästyä maissitortillojen pientä kokoa, tai sitä, että lätyt myydään pakasteena. Tortillat sulatetaan nostamalle ne jääkaappiin edellisenä iltana. Pienestä koosta taas selviää varaamalla useamman tortillan per ruokailija. Helppoa ja hyvää.

Suomalaisten kiinnostus autenttista meksikolaista ruokaa kohtaan on selvässä kasvussa, mutta Suomen markkinoilta on puuttunut meksikolaisen keittiön kulmakivi, aito maissitortilla. Tästä ajatuksesta syntyi Tortillas La Familia, Suomen ensimmäinen tortillatehdas eli ‘tortilleria’.

Tortillas La Familia on ensimmäinen aitoja meksikolaisia maissitortilloja valmistava suomalais-meksikolainen perheyritys. Tuotanto sijaitsee Espoon Juvanmalmilla, missä tortillat valmistetaan Meksikosta tuodulla perinteisellä tortillakoneella. Tortillat ovat gluteenittomia ja laktoosittomia ja ne sopivat myös vegaaneille. Tortilloisssa käyttetty maissijauho on GMO-vapaata.

Myynnin aloitimme tammikuussa 2017 ja myynti kuluttajille Keskon kautta alkoi toukokuussa eli kovin kauaa emme ole kerenneet markkinoilla vielä olemaan. Olemme kuitenkin jo saaneet paljon kiitosta Suomessa asuvilta meksikolaisilta tortillan tuomisesta Suomeen. Myös suomalaisilta olemme saaneet positiivista palautetta tortilloistamme. Tämä lämmittää sydäntämme erityisesti, sillä juuri tähän ehdottomasti pyrimmekin kun yrityksen perustimme; että suomalaiset tutustuisivat aitoihin meksikolaisiin makuihin ja pääsisivät hyödyntämään näitä myös omissa kotikeittiöissään. Yksi yrityksemme tavoitteista onkin, että aito meksikolainen ruokakulttuuri tulisi yhä tunnetummaksi koko Suomessa.

Juuli/Tortillas La Familia

Jälleenmyyjät:

Tortillat löytyvät kaikista Suomen K-Citymarketeista sekä muista hyvin varustetuista K-ruokakaupoista. K-kaupoissa tortillat myydään pakasteena, sillä laadun takaamiseksi tortilloissa ei käytetä turhia säilöntäaineita/suojakaasua. Samasta syystä tuote ei löydy tex-mex hyllyltä huoneenlämmöstä, vaan pakasteena kaupan pakastehyllyn gluteenittomalta osastolta (jos tällainen kaupassa on). Tortillat myydään 250 g pakkauksissa ja pakkauksessa on n. 13-15 tortillaa. Mikä tahansa K-kauppa Suomessa pystyy tilaamaan tuotetta ja jos tuotetta ei vielä löydy tietystä kaupasta, voi asiakas pyytää K-kauppiasta tilaamaan niitä valikoimaan.

Meksikolaiset maissi tortillat ja kikherne mole

3 kpl punaisia chilejä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl korianterinsiemieniä
6 kpl neilikoita
1 kpl kanelitanko
3/4 dl seesaminsiemeniä
3/4 dl rusinoita
1 rkl aniksensiemeniä
3/4 dl kuorittuja manteleita
6 kpl paahdettuja valkosipulinkynsiä
3 kpl paahdettua tomaattia
1 kpl keittobanaania
70 g tummaa suklaata rouhittuna
½ dl öljyä
1 kpl sipuli silputtuna

Asettele uunipellille mantelit,rusinat,seesaminsienenet,tomaatit,valkosipulit, chilit, anikset,korianterit, mustapippurit, neilikat ja kanelitanko ja paahda uunissa 170 asteessa n.20min. Kuulota sipuleita miedolla lämmöllä hetki. Kaada kaikki ainekset blenderiin, suklaata lukuun ottamatta. Laita osa tahnasta pieneen kasariin ja kuumenna sitä miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon rouhittu suklaa, sekoita ja nosta pois liedeltä.

Paahdetut kikherneet

2 tölkkiä syöntivalmiita kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
Suolaa, pippuria

Huuhtele kikherneet juoksevassa vedessä ja kaada laakeaan uunivuokaan. Sekoita keskenään oliiviöljy, kikherneet ja mausteet. Paahda herneitä 190 asteessa noin 15 minuuttia. Kun kikherneet alkavat rapeutua, ota ne pois uunista. Lusikoi kikherneet tarjoilukulhoon ja sekoita joukkoon molekastiketta.

Pikapikkelöydyt retiisit

5 kpl retiisejä
5 rkl riisiviina etikkaa
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa

Viipaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita pikkelin aineet keskenään. Sekoita retiisit joukkoon. Anna maustua sen aikaa kun teet muut komponentit valmiiksi.

Jogurttikastike

1dl turkkilaista jogurttia
2 rkl lime mehua
luraus oliiviöljyä
ripaus suolaa

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan.

Lisäksi:

Fetajuustoa murustettuna
Lime viipaleita
Korianteria, vesikrassia, versoja

Täytä meksikolaiset maissi tortillat jogurttikastikkeella, yrteillä ja versoilla, kikherne molella, pikkelöidyillä retiisellä ja fetajuusto murulla. Purista päälle lime mehua ja nauti!

Inspiraatiosta kiitos Snixy kitchen ja Onko nälkä blogeille.

Oletko sinä maistanut maissi tortilloita?