Juustolautanen on konkreettisesti juhlien pelastaja. Se on helppo ja nopea tehdä ja siihen saa helposti sekoitettua itse tehtyjä ja valmiina ostettuja elementtejä. Idea tapaspöytään lähti siitä, että piti saada pöytäkoreaksi melko pienellä vaivalla ja lyhyessä ajassa, ilman etukäteisvalmisteluun kuluvaa aikaa. Eli niin sanotutisti piti nyhjäistä tyhjästä. Oma mielikuvitukseni oli tyhjä. Niinpä käännyin ruokabloggaaja yhteisön puoleen kysyen “Millä saan pöydän näyttämään siltä, että kyllä on taas auvoinen emäntä pistänyt pöydän koreaksi, mutta oikeasti en oo tehnyt juuri mitään?” ja minulle ehdotettiin tälläistä herkku-juusto-antipastolautaa. Kiitos vinkeistä Saara ja Helinä!

Olin tälläistä herkkulautaa fiilistellyt Pinterestissä jo aikaisemminkin, mutta en jotenkin osannut ajatella sitä näihin, tyttäreni protubileisiin, vaan enemmänkin johonkin viinin huuruisiin illanistujaisiin. Voi miten väärässä olinkaan. Tälläinen rönsyilevä juustolautanen toimii kaikkien kanssa. Jokainen kun voi valita omaan ruokavalioonsa sopivat elementit ilman sen kummempaa showta. Lapset erityisesti tuntuivat tykkäävän runsaan näköisestä pöydästä.

Alun perin meillä oli tarkoitus tehdä ceasar-salaatti ja lohisalaatti valmiiksi, mutta päädyimme vain laittamaan kaikki tarvikkeet esille niin, että jokainen saattoi valmiin vihersalaattipohjan päälle koota juuri omanlaisensa salaatin.

Vaikka tämä juustolautanen olikin melkoinen onnistuminen, niin ihan ilman kommelluksia ei näistäkään kekkereistä selvitty. Tunnelmista juuri ennen juhlien alkua oli tämä:

Tyttären protujuhlat parin tunnin päästä ja mulla on käsissäni kakkukatastrofi. Löysin mielestäni aika kivan raparperikakun ohjeen ja sen mukaan lähdin tekemään. Vähän jäi raa’aksi keskeltä, mutta ajattelin, ettei se nyt niin noko nuukaa ole. Tässä on välissä sveitsiläinen marenki voikreemi ja olin jo alun alkaen vähän skeptinen, että miten mahtaa onnistua kun aina olen oppinut, että marengin pahin vihollinen on rasva. No ihan ohjeen mukaan tein ja sain lopputulokseksi leikkaantuneen päälismöllin. Nyt mulla on raaka kakku kuorrutettuna voiklimpillä.

Tervetuloa sukulaiset! Täällä on kakkua! Juustolautanen | Tapaspöytä | Antipasto | cheeseboard | antipasti platter

Juustolautanen | Tapaspöytä | Antipasto | cheeseboard | antipasti platter

Juustolautanen

noin 20 hengelle.

Ostetut elementit

  • Vihersalaattia, jossa oli sekaisin babypinaattia, rucolaa, erilaisia salaatteja sekaisin.
  • juustoja, esim. savujuustoa, vuohenjuustoa, manchego, brie, pippurijuusto, parmesan, cheddar.
  • krutonkeja, suolakeksejä ja grissineja. Erilaiset muodot ja lajit tuovat näyttävyyttä.
  • oliiveja, viinirypäleitä ja kirsikkatomaatteja
  • viikunahilloa
  • savulohta ja paistettua broilerinrintaa
  • salamia ja ilmakuivattuakinkkua
  • tuoreita yrttejä kukkaruukkuihin pöytää koristamaan

Itse tehdyt elementit

Juustolautanen | Tapaspöytä | Antipasto | cheeseboard | antipasti platter Juustolautanen | Tapaspöytä | Antipasto | cheeseboard | antipasti platter  Juustolautanen | Tapaspöytä | Antipasto | cheeseboard | antipasti platter

Se onkin sitten Juhannus edessä seuraavaksi. Onko teillä jo juhannuksen menu selvä? Kuuluuko juhannukseenne ylipäätään jotain perinteisiä ruokia vai menettekö fiiliksen ja ilmojen mukaan?