Chili con härkis oli erään kylmän iltapäivän pelastaja. Tämä on vege versio meksikosta lähtöisin olevasta pataruuasta, jossa perinteisesti on chiliä, papuja ja lihaa. Lihan sijasta pataan sujahti paketillinen tex mex maustettua härkistä.

Olen hyvin ennakkoluuloinen kaikkia kasviproteiinivalmisteita kohtaan. Tämä johtuu ainakin osittain siitä, että saan järkyttäviä vatsakipuja soijarouheesta. Olen aikanaan ollut kasvissyöjä kymmenisen vuotta ja söin soijaa ihan säännöllisesti. Jostakin mystisestä syystä olen ajan mittaan herkistynyt soijalle ja sitä kautta tullut hyvin varovaiseksi muidenkin kasviproteiinien suhteen. Vaikka niillä ei olisikaan mitään tekemistä soijarouheen kanssa.

Niinpä en riemusta hihkuen säntää maistamaan nyhtistä tai härkistä tai mitään muutakaan nyhtöhernettä. Nyt kuitenkin kun olen kipuillut ruokavalioni kanssa koko alkuvuoden ja yrittänyt etsiä itselleni sopivaa ruokavaliota, olen myös rohkaissut itseni maistamaan härkistä. Sanotaanko näin, että teinit eivät nyppineet Härkistä lautaseltaan. Eli Härkis läpäisi perheemme ruokaseulan. Olen tehnyt Härkiksestä jo muutamia erilaisia kokeiluita, mutta tämä Chili con Härkis on niistä paras.

Chili con Härkis syntyi helposti ja nopeasti tölkkipavuista, tomaattimurskasta, chilistä ja härkiksestä. Ja vaikka kyseessä on oikeastaan eines, niin melko hyvä sellainen. Sanoisimpa jopa, että arjen pelastaja. Talvinen arjen pelastaja suoraan tölkistä herkku. Eh.

Tämä on myös siitä hyvä, että aineksia löytyy melkein aina kaapista. Tiedättehän sellaisen tilanteen kun on vältellyt kaupassa käyntiä mahdollisimman pitkään, kaapit huutavat tyhjyyttä, Härkis paketti tuijottaa suoraan silmiin ja lapset vaativat sapuskaa. Heti, nyt. Ihan autenttinen tilanne. Semisti nahistunut basilikakin pääsi mukaan.

Chili con Härkis

2 prk Chili sin carne
1 prk kidney papuja
1 sipuli
1 tlk tomaattimurskaa
1/2 dl vettä
1 tl savupaprikaa
1 tl jeeraa
1 pkt Härkis tex mex
tilkka öljyä

(limen mehua)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna padassa öljy, lisää sipulit ja kuullota niitä hetki.

Lisää mausteet, tomaattimurska, huuhdellut ja valutetut kidneypavut, tomaattimurska ja chili sin carne. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä kannen alla n. 15 minuuttia. Lisää Härkis ja kuumenna vielä hetki. Purista joukkoon limen mehua.

Tarjoile chili con Härkis esim. bulgurin tai riisin kera tai tortillan välissä.