Olen Minttu ja kirjoitan Haarukkavatkain-blogia. Arvostan ruoassa makua ja usein yksinkertainen on sitä parasta ruokaa. Pyrin seuraamaan ohjeissani sesonkeja raaka-aineiden osalta ja kokeilen mielelläni uusia juttuja hyväksi todettuja vanhoja klassikkoja unohtamatta. Kun arki alkaa ahdistaa ja ruokaideoita on tasan nolla, on parhautta istua valmiiseen pöytään, oli se sitten ravintolassa tai ystävien seurassa. Parhaillaan yritän kehittyä ruokakuvaajana ja siinä haastetta riittääkin loppuelämäkseni! Minua voit seurata instagramissa https://instagram.com/haarukkavatkain ja facebookisssa https://www.facebook.com/haarukkavatkain/ .

Blogin osoite: https://haarukkavatkain.com/

Valkosuklaa-puolukkatryffelit

Valkosuklaa-puolukkatryffelit

Kun joulu alkaa lähestyä, kaivan kirjahyllystäni ruotsalaisten Eisenmanin siskosten kirjan Vinterns söta. Se on täynnä toinen toisiaan houkuttelevampia jouluisia herkkuja ja on ehdottomasti lempijoulukirjani. Kirjan kuulaan vaalea kuvamaailma auttaa pimeimpänäkin sadepäivänä pääsemään lumenvalkeaan joulutunnelmaan. Täynnä sitä maagista hyggeä tämä!

Oheinen valkosuklaa-puolukkatryffeleiden ohje on samaisten siskosten kirjasta peräisin ja se on monesti hyväksi todettu. Valkosuklaa ei normaalisti kuulu suklaavalikoimaani makeutensa vuoksi, mutta kirpeä puolukka tuo mukavaa vastapainoa valkosuklaalle. Oma lisäykseni ohjeeseen on raastettu inkivääri, joka omalta osaltaan tasoittaa makeutta ja tuo ripauksen potkua tryffeleihin. Inkiväärin voi toki halutessaan jättää poiskin.

Valkosuklaatryffelit ovat helppotekoisia, mutta vaativat jäähdytyksineen hieman aikaa. Ei haittaa lainkaan, jos tryffelien antaa olla yön yli pakastimessa ja kuorruttaa ne vasta seuraavana päivänä. Tryffeleiden muotoilun suhteen ei kannata ottaa stressiä, sillä kuorrutukseen käytettävä valkosuklaa peittää kyllä isoimmat muhkut ja suklaa valuessaan tekee pintaan kuvioita kuin itsekseen. Tryffelit voi hyvin tehdä valmiiksi pari päivää ennen, jos annat ne lahjaksi. Säilytä ne kuitenkin jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Nämä tryffelit saavat olla jääkaappiviileitä myös tarjottaessa.

Valkosuklaa-puolukkatryffelit
Valkosuklaa-puolukkatryffelit

Valkosuklaa-puolukkatryffelit

noin 20 tryffeliä

250 g valkoista suklaata
¾ dl vispikermaa
¾ tl jauhettua kanelia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 dl jäisiä puolukoita

muotoiluun

tomusokeria

kuorrutukseen

300 g valkosuklaata
koristeluun marjajauhetta (esim. Biokia tai Berryfect)

Tee näin:

Rouhi suklaa veitsellä. Mittaa metallikulhoon vispikerma ja lisää siihen paloiteltu valkosuklaa. Lämmitä seosta vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut.

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, lisää sitten puolukat, kaneli ja raastettu inkivääri. Nosta tryffelimassa jääkaappiin jähmettymään. Sekoittele välillä massaa varovasti.

Ota lusikalla kovettuneesta massasta paloja ja pyörittele niitä lautasella tomusokerissa. Muotoile massasta käsin pyöreitä palloja. Nosta pallot leivinpaperin päälle tarjottimelle ja jäädytä pakastimessa noin tunti.

Sulata kuorrutusta varten valkosuklaa vesihauteessa. Kasta palloja yksi kerrallaan valkosuklaaseen ja nosta kuorrutettu tryffeli kahden lusikan avulla leivinpaperin päälle valumaan. Ripottele pinnalle marjajauhetta. Anna kovettua. Säilytä jääkaapissa.

 

Tervetuloa Ku ite tekee blogin joulukalenteriin. Joulukalenterissa blogini lukijat pääsevät ääneen ja jakavat omia jouluisia ohjeita ja reseptejä. Kannattaa siis käydä päivittäin katsomassa uudet jouluiset ideat!
joulukalenteri2016