Kvinoa- kurpitsasalaatti vie kielen mennessään. Eli siis ihan sairaan hyvää. Ja näin sanoo entinen kvinoa ennakkoluuloinen. Salaatissa yhdistyvät upeat syksyn sävyt ja miellyttävä paahteinen maku. Kerta kaikkiaan hyvää siis.

Se on muuten jännä miten oma makuaisti kehittyy. Mä olen aina pitänyt itseäni suhteellisen ennakkoluulottomana, mutta viimeaikoina olen havahtunut siihen kuinka paljon mulla oikeasti onkaan ennakkoluuloja. Erityisesti erilaisiin jyviin liittyen, mutta myös lihaan, tai oikeastaan sen valmistukseen ja erilaisiin vihanneksiin liittyen. Puhumattakaan erilaisista uusista kasvisproteiineista. Monet ennakkoluuloni perustuvat siihen, että olen joskus maistanut jotain, joka ei ole valmistettu parhaalla mahdollisella tavalla. Toiset taas siihen, että ole saanut päähäni, että tuote varmasti muistuttaa jotain josta en pidä. Esimerkiksi Härkis muistuttaa minusta liikaa soijarouhevalmisteita, joita en voi syödä ollenkaan. Niin kutsutusti maistamatta pas*aa. Onneksi olen viime aikoina myös haastanut itseäni omien ennakkoluulojeni suhteen. Olen tietoisesti opetellut valmistamaan raaka-aineita, jotka aiheuttavat minussa suuria tunteita. Kummallisia ruhon osia, erikoisia jyviä ja epäilyttäviä kasviksia.

Kvinoa- kurpitsasalaatti on yksi esimerkki siitä, miten ihminen voi kääntää kelkkansa kun tarpeeksi hyvä resepti sattuu kohdalle. Kvinoa- kurpitsasalaatti on alkujaan Haarukkavatkaimen Minnan käsialaa. Pääsin maistamaan sitä taannoin ruokakuvauskurssilla. Ja olen tehnyt sitä jo pariin otteeseen kotona. Ihan sairaan hyvää.

Kvinoa- kurpitsasalaatti Kvinoa- kurpitsasalaatti

Kvinoa- kurpitsasalaatti

Kvinoa- kurpitsasalaatti

(n. 1 kg) myskikurpitsa
öljyä, suolaa, mustapippuria
4 dl kvinoaa (musta, punainen tai tavallinen)
suolaa keitinveteen

Pese kurpitsa ja leikkaa se tukevalla veitsellä pituussuunnassa halki. Koverra siemenet pois. Viipaloi kurpitsa noin 2 cm paloiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Huuhtele kvinoa ja keitä se pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkkaile kypsyyttä keittämisen aikana. Valuta vesi pois ja anna kvinoan kuivua vielä siivilässä vähintään puoli tuntia. Tällöin kvinoa kuivuu kunnolla ja lopputuloksesta ei tule vetinen.

Yrttiöljy

1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku basilikaa / minttua / korianteria
1 pieni valkosipulinkynsi veitsen lappeella murskattuna
2 1/2 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
(½ tl hunajaa)

Sekoita monitoimikoneen kulhossa tai sauvasekoittimen myllyssä yrtit, valkosipuli ja öljy keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hunajaa tarvittaessa. Sekoita yrttiöljy jäähtyneen kvinoan joukkoon.

Siemenmuru

1 dl auringonkukansiemeniä / kurpitsansiemeniä tai molempia sekoituksena
1 dl vaahterasiirappia
1 rkl balsamietikkakastiketta tai balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa

Paahda siemeniä paistinpannulla tai pienessä kattilassa, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää siirappi, etikka ja suola. Anna seoksen kiehua muutama minuutti. Varo ettei siirappi pala. Kumoa seos leivinpaperin päälle jäähtymään. Murra jäähtynyt levy sormin tai leikkaa veitsellä muruiksi.

Kokoa salaatti kerroksittain lisäten vuorotellen kvinoaa ja kurpitsaviipaleita. Ripottele väliin siemenmurskaa. Koristele tuoreilla yrteillä.