Marjojen kuivaaminen on hauska tapa säilöä syksyn satoa.

Tiedättekö, olen aina ollut syksy ihminen, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä innostuneempi olen.  Kaikki syksyn merkit; luonnon värit, ilman kuulaus, kaapista kaivetut kaulahuivit, mutta ennen kaikkea syksyn sato on inspiroinut minua ihan valtavasti.

Olen tänä syksynä katsellut syksyn satoa vähän uudesta vinkkelistä. Värien ja muotojen kautta. Toki olen säilönyt ja kokannut innokkaasti, mutta ruokakuvaus harrastuksen kautta tutut asiat ovat näyttäytyneet ihan uudessa valossa. Kuten vaikka tämä marjojen kuivaaminen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat kiehtovan näköisiä. Marjoja voi laittaa esimerkiksi myslin sekaan tai nauttia sellaisenaan. Todellista lähisuperfoodia sanon minä!

Olen kuivannut vähän kaikkea. Omenaa, karviaisia, karhunvattuja ja mustikoita. Minulla on ihan kuivuri, jonka avulla erilaiset kuivauskokeilut on helppo toteuttaa. Enimmäkseen kuivaan sieniä, mutta nämä marja kokeilut ovat olleet hauskoja. Omenat ovat niin kauniita, että ajattelin kuivata niitä joulun askartelua silmällä pitäen. Tai ehkä omenaviipaleista syntyisi syksyinen kranssi. Tai joulupakettien koristeet. Saa nähdä miten tässä vielä innostuu!

Marjojen kuivaaminen Marjojen kuivaaminen

Marjojen kuivaaminen

Kaikkia marjoja voi kuivata. Marjojen kuivumisaika on melko pitkä, kuivattelin karviaisia toista vuorokautta.
Hyvin puhdistetut marjat levitetään ohuina kerroksina kuivausalustalle. Aluksi on hyvä käyttää alhaisempaa lämpöä. Jos marjat pannaan heti liian kuumaan, ne voivat mennä rikki, jolloin mehu pursuaa ulos. Maksimilämpötila marjoille on 50 astetta. Kuivaus on riittävää kun marjat ovat kovia. Kuivattujen marjojen paino on n. 10 % tuoreitten painosta. Lähde: Martat.

Marjojen kuivaaminen Marjojen kuivaaminen

Oletteko te innostuneet kuivaamaan? Oletteko kokeilleet kuivattuja karviaisia? Mitä tykkäsitte?