Juhannuksen grillausvinkit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan helppoja. Valitse hyvää, rasvaista lihaa, lisää suola vasta lopuksi ja hyödynnä grillauksessa epäsuoraa lämpöä.

Kukapa olisi uskonut, että otan moisen aiheen käsittelyyn täällä blogissa. Ei allekirjoittanut ainakaan. Olen suoraan sanottuna aika epävarma lihan käsittelijä, enkä kovin häävi grillaajakaan. Sain kuitenkin kutsun viettämään grilli-iltaa yhteistyössä Blogiringin ja Familian kanssa ja koin eräänlaisen grillausherätyksen. Sen verran asiasta innostuin, että piti oikein jakaa Juhannuksen grillausvinkit teille lukijoille.  Kun raaka-aineet ovat hyvälaatuisia, ei maustamisen eikä tekniikan kanssa tarvitse kikkailla. Hyvästä grillatusta lihasta pääsee nauttimaan ihan tavallinen kotikokki, kunhan pääasiat ovat kunnossa.

Familiailta oli todella lämminhenkinen tapahtuma, jossa tunnelma oli samanlainen kuin jos oltaisiin ystävien kanssa kokoonnuttu yhdessä grillaamaan ja oppimaan grillauksen ja hyvän lihan saloja toinen toisiltamme. Rennossa, mukavassa ja hyväntuulisessa seurassa oli helppoa kysyä vinkkejä ja saada vastauksia kinkkisempiinkin kysymyksiin. Edes vesisade ei onnistunut latistamaan leppoisaa tunnelmaa. Illan aikana opin paljon sekä grillauksesta, että hyvän lihan ominaisuuksista. Eikä oppiminen jäänyt pelkästään teorian tasolle, vaan pääsimme maistamaan kokin silmiemme edessä valmistamia herkullisia Familiatuotteita.

Juhannuksen grillausvinkit

Familia tuo makuelämyksiä suomalaisten ruokapöytiin ympäri maailmaa; Iberico-porsasta Espanjasta, wagyu-rotukarjan lihaa Japanista ja Angus-härkää Australiasta. Familian Arvojen mukaisesti he pyrkivät tuomaan lihaa niistä maista, joissa tuotanto tukee parhaiten niin ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurillisesti kuin taloudellisestkin kestävää kehitystä.

Valikoimista löytyy niin tuoretuotteita kuin pakasteitakin. Pakastelihojen etuna näin kesäaikaan on esimerkiksi se, että mökille lähtiessä liha pysyy pidempään viileänä ja viilentää samalla myös muita kylmätuotteita. Valikoimassa on myös hyvä valikoima luomunautaa, – karitsaa ja -kanaa.

Familian tuotteita myydään hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa ympäri Suomen. Tuotteita myydään myös lihatiskeillä.

Juhannuksen grillausvinkit

Juhannuksen grillausvinkit

Familiailta oli bloggaajille järjestetty grillikoulu, jossa oli mukana Familiaperheen lisäksi myös Weber grillien edustaja. Meillä oli mahdollisuus kysyä ja oppia kaikkea grillaukseen ja lihaan liittyen. Ja minullahan kysyttävää riitti. Ihan aluksi lähdettiin siitä, millainen liha on hyvää grillattavaksi, sitten puhuttiin oikeista grillausmenetelmistä, lihan oikeaoppisesta leikkaamisesta ja lopuksi vielä maustamisesta ja lisukkeista. Siinä kun lihaisat termit, kuten “flänkki” lentelivät ilmassa yritti tälläinen tavallinen täti ihminen pysyä informaatiotulvan päällä ja sisäistää oleellisen. Ja arvon lukijat, se tulee tässä:

Juhannuksen grillausvinkit

 • Valitse grilliin rasvaista lihaa!

  Kyllä vain. Maukas ja murea liha on marmoroitunutta. Marmoroitua lihaa muodostuu vasta kun eläimessä on tarpeeksi rasvaa.  Älä siis turhaan pelkää lihan rasvaisuutta, sillä se pitää lihan mehevänä ja antaa sille makua. Suomessa rasva leikataan usein pois jo lihanleikkaus vaiheessa, sillä me suomalaiset olemme nirsoa kansaa. Tässä kohtaa nirsous ei kuitenkaan kannata, sillä mitä marmoroituneempaa lihaa, sitä paremmalta se maistuu grillattuna.

 • Suora vai epäsuora lämpö?

  Suoralämpö tarkoittaa sitä, että grillattava liha on suoraan lämmönlähteen yläpuolella. Käytä suoraa grillausmenetelmää kun grillaat ruokia joiden kypsymisaika on 15-20 minuuttia. Esimerkiksi pihvejä, vihanneksia, katkarapuja. Epäsuorassa menetelmässä briketit asetellaan grilliritilän vastakkaisille puolille, esimerkiksi brikettikorien avulla. Epäsuora lämpö sopii isoille ruuille kuten broilerille, paisteille tai lampaanlihalle. Oikean menetelmän valitseminen lisää ruuanlaittomahdollisuuksia ja etenkin onnistumisen mahdollisuuksia!

 • Mausta lopuksi 

  Mausteet, kuten suola, pippuri ja yrtit palavat grillissä pois. Liha on paras maustaa vasta kypsänä. Saimme maistaa erinomaisen hyvää Islantilaista Saltwerk savusuolaa. Samaista suolaa saa myös lakritsin makuisena, jota oli käytetty meille tarjotussa, grillissä paistetussa lakritsimutakakussa. Taivaallista.

 • Hyvä liha ei hiilareita kaipaa.

  Juhannusmenun voi hyvin rakentaa grillatun lihan ja salaattien ympärille. Kun lihan kaverina tarjoaa kasviksia ja salaattia, ei ruokailijoita yllätä ähky ja jälkiruuallekin jää tilaa. Helppoa ja hyvää!

Todella paljon hyviä ohjeita löytyy Familian sivuilta. Kannattaa myös käydä tsekkaamassa Weberin sivut, sieltä löytää reseptien lisäksi paljon vinkkejä grillaukseen.

Juhannuksen grillausvinkit

Juhannuksen grillausvinkit

Juhannuksen grillausvinkit

Yhteistyössä Blogirinki, Indiedays ja Familia

S_hk_postiliite