Skräppäyskoulu osa 4 keskittyy sommitteluun. Sommittelu on usein keskeisessä roolissa työn ulkonäön suhteen.

porkkalanniemi

porkkalanniemi_2

Skräppäyskoulu osa 4 -Sommittelu

Sommittelulla tarkoitetaan sivun rakentamista niin, että siinä olevat elementit on sijoitettu tasapainoisesti. Kun sommitelma on tasapainossa, syntyy katsojalle vaikutelma siitä, että kaikki elementit ovat oikeilla paikoillaan. Mielenkiintoa työhön saadaan aikaan kun väri, sisältö, rakenne ja tunnelma tukevat toisiaan ja kun ne on sijoitettu sivuun toisiinsa nähden sopivasti.

Katsojaa voidaan houkutella kiinnostumaan kuvasta vahvistamalla esimerkiksi vastakohtia. Esimerkiksi suuresta pienten keskellä, kaareva suorien linjojen välissä. Jännite voi olla myös sisällöllinen.

Tyhjä tila kuvan tai koristeen ympärillä antaa sille enmmän huomiota. Katseelle ja liikkeelle suositellaan jätettäväksi tilaa. Ellei tarkoituksella haluta luoda ahdasta vaikutelmaa.

Sommittelun avulla sivuun luodaan liikettä ja erilaisia tunnelmia. Vaakasuuntainen sommittelu tuo työhön rauhallisuutta, pystysuora sommittelu pysähtyneen ja juhlavan tunnelman, kun taas diagonaalinen, kulmasta kulmaan ulottuva sommittelu tuo sivuun liikettä. Myös lukusuuntamme vaikuttaa siihen miten koemme sommitelman. Vasemmalta oikealle kulkeva sommittelu tuo eteenpäin kulkevan tunnelman, ja päinvastoin. Oikealta vasemmalle kulkevat objektit antavat tunteen menneisyydestä.

Kannattaa myös miettiä mikä kuvassa on olennaista ja keskittyä sommittelussa nostamaan se esille. Toisinaan käy niin, että mielessä on tuhat kivaa tekniikkaa ja samanverran upeita koristeita ja tekee mieli laittaa ne kaikki samalle sivulle. Maltti on kuitenkin valttia ja tasapainoinen sivu ei välttämättä vaadi ylenpalttista kikkailua.

Kolmannesten sääntö on helppo käyttöinen apuväline sivun sommittelussa. Tämä sääntö ehdottaa kuvan sijoittamista muualle kuin sivun keskelle. Kohde pyritään sijoittamaan viivojen risteyskohtiin. Risteyskohtien lisäksi kolmanneksia voidaan soveltaa ottamalla viivat käyttöön. Esimerkiksi pystysuorassa ja vaakasuorassa sommittelussa voidaan hyödyntää kolmannesten sääntöä.

Ideoita sommitteluun saat esimerkiksi Pinterestistä.

Tarvikkeet:

  • sabluuna
  • akryylimaalit
  • meikkisieni
  • valkoinen peittävätussi
  • musta


Ihanaa juhannusta sinulle! Toivottavasti saadaan nauttia auringosta.

 Loading InLinkz ...