Meidän perhe pyörähti hiihtolomalla Eilatissa, Israelissa. Olemme matkustaneet perheen kanssa aina. Kolmella eri mantereella, lähellä ja kaukana. Matkustaminen on meille tapa kokea maailmaa, unohtaa arki ja ladata akkuja.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut viisi vinkkiä lasten kanssa matkustamiseen. Voit lukea ne täältä. Nyt elämässä on edetty siihen vaiheeseen, että on aika listata vinkit esiteinien ja teinin kanssa matkustamiseen. Lista ei muutu merkittävästi, sillä teini viihtyy ipadin kanssa lentokoneessa yhtä hyvin kuin taapero rusinoiden. Isompi lapsi osaa kuitenkin jo vaikuttaa yhteisen lomamatkan suunnitteluun.

Teinien kanssa lomalla

Teinien kanssa lomalla

1. Ota teinit mukaan loman suunnitteluun

Suunnitelkaa lomamatkaa yhdessä. Vaikka lopullinen sijainti meillä määräytyi budjetin mukaan (Eilattiin kuusi henkinen perhe pääsi hiihtolomalla edullisesti, lämpötilaan nähden). Teinit kuitenkin tutustuivat matkakohteeseen etukäteen netissä ja ottivat selvää pienistä lomaan liittyvistä asioista. Kuten siitä kuinka paljon paikallista rahaa saa mummon antamalla 50 eurosella.

2. Hyväksy, että teini on teini lomallakin

Lomamatkoja tai mitään muutakaan sen puoleen, ei kannata tehdä kiitollisuuden toivossa. Sen jälkeen kun olet ensin maksanut sievoisen summan lomamatkasta, retkestä merimaailmaan ja kuunnellut siellä lasten tappelua ja valitusta koko päivän sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Vetää itkupotkuraivarit tai koota itsesi ja nauttia lomasta (tai tehdä molemmat). Oma asenne ratkaisee.

3. Älä ohjelmoi lomaa liikaa

Teimme vene retken punaiselle merelle vanhalla norjalaisella kuunarilla. Teini makasi koko menomatkan, noin 1,5 tuntia laivan kannella aurinkoa ottaen. Lounaan jälkeen sama teini nukahti kannelle paluu matkan ajaksi. Loppu matkasta hän esitti vienon toiveen, että huomenna ei tarttisi tehdä mitään.

4. Ole esimerkki

Jos haluat teinien kunnioittavan muita, olevan ennakkoluulottomia, avoimia, hyvin käyttäytyviä, suvaitsevaisia, rauhallisia ja hyväntuulisia, ole sitä itse. Meillä ainakin huomaa, että jos äidillä alkaa vanne kiristää, alkaa nuorisolla mennä sitäkin huonommin. Esimerkin voima on usein aliarvostettua, koska paremmissakin piireissä elää voimakkaasti ajatus “tee niin kuin minä sanon, äläkä niin kuin minä teen”. Nimimerkki kokemusta on.

5. Anna aikaa

Lomalla jos missä pitäisi olla aikaa keskittyä perheenjäsenten vahvuuksiin. Käydä yhdessä snorklaamassa tai lukea vierekkäisissä rantatuoleissa kirjaa. Kerätä simpukoita, kierrellä turistirihkamakojuja tai antaa teinin valita ruokaravintola. Olla yhdessä nuoren ehdoilla. Tehdä pieniä asioita yhdessä ilman sen kummempaa numeroa ja laatuaika ajattelua. Kiitä ja iloitse ääneen yhteisestä tekemisestä. Vaikka teinin mielestä se on tosi noloo.

  Teinien kanssa lomalla Lapsi perhe eilatissa  Lapsi perhe eilatissa

Miten teillä on sujunut matkailu teinien kanssa?

PS. Eilat oli kiva!