Olen aina tykännyt matkustamisesta. Jo lapsuudessa perheen yhteisissä lomissa oli jotain taian omaista, sellaista seikkailumieltä, mitä kotona oli vaikea tavoittaa. Siihen lähti koko perhe mukaan. Ajelu paikallisbussissa oli täynnä jännitystä, vanhat rauniot heräsivät eloon mielikuvituksessa ja tarinoissa joita kerrottiin toinen toisillemme, kuvitellen millaiselta elämä näytti ennen.

Matkustaminen on minulle edelleen tärkeää. Haluan tarjota omille lapsilleni samoja elämyksiä ja seikkailuita. Omassa lapsuudessani matkat suuntauituivat aina kohti etelää ja niitä oli harvemmin. Nykyisin matkustaminen on enemmän mahdollista, mutta toisaalta koen kotimaan tarjoavan samanlaisia seikkailuita kuin ulkomaatkin. Kyse on asenteesta. Miten haluan katsoa ympäristöäni? Näenkö seikkailun mahdollisuuden, uskallanko tarttua siihen?

5 Vinkkiä lapsiperheen lomailuun

Ennakoi. Vaikka reppumatkailu ja päivittäinen liikkuminen paikasta toiseen kohde maassa kuulostaa juuri siltä oikealta seikkailulta, olen huomannut, että sekä aikuiset, että lapset pääsevät helpommalla kun lomalla on tietyt ennalta säädellyt puitteet. Valitse hotelli / mökki / majoitus niin, että siitä on helppo liikkua ja tehdä erilaisia retkiä. Rantalomakohteissa valitse hotelli joka on lähellä rantaa ja siinä on lapsille sopiva allas. Kaupungissa valitse hotelli, joka sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä mukavalla alueella. Kun hotellin lähellä on ravintola tarjontaa ja nähtävää, pelastaa se monta nälkäväsy itkupotkuraivaria. Ota kohteesta selvää etukäteen. Mieti muutamia tutustumiskohteita tai lapsille suunnattuja aktiviteetteja jo ennalta. Varaa liput mahdollisesti ennakkoon, etenkin jos sillä välttää jonottamisen.

Rentoudu. Lapsi saattaa itkeä koneessa, korviin saattaa sattua, lapsi ei ehkä pystykkään nukahtamaan koneessa, kohde maassa onkin kylmempää / kuumempaa kuin olit kuvitellut. Hengitä syvään ja löydä sisäinen zenisi. Riittää, että lapsi hermostuu. Aikuisen tehtävänä on esimerkillään näyttää, että kaikki järjestyy. Aivan kaikki. Ei huolta, ei murhetta, vain syviä hengityksiä. Lensimme puolitoista vuotiaan poikani ja kolme vuotiaan tyttäreni kanssa Brasiliasta helsinkiin. Poikani itki lähes koko matkan kanariansaarilla olevaan välilaskupaikkaan asti, nukahti juuri ennen välilaskua. Sain neuvoteltua henkilökunnan kanssa, että sain jäädä nukkuvan lapsen kanssa koneeseen siivouksen ajaksi. Sisäinen zenini venyi matkan aikana enemmän kuin uskoin. Yleensä vanhempien pinna napsahtaa kun pesue on turvallisesti saatu perille majapaikkaan ja ensimmäinen kysyy, “voitaisko mennä?” tai et “mul on tylsää”.

Syö, juo ja lepää riittävästi. Matkoilla on paljon nähtävää ja olen huomannut että suurin kiukku syntyy siitä, että on nälkä, jano, tai väsymys. Simppeliä eikö totta? Varaa mukaasi aina vettä. Etenkin kuumissa maissa, juota lapsia jatkuvasti. Juo myös itse. Syö säännöllisesti ja nuku riittävästi. Nautitte lomasta enemmän.

Varaudu. Varaudu aurinkoon, ota mukaasi aurinkorasvan ja hatun lisäksi kevyitä pitkähihaisia vaatteita. Rasvaa lapsia ja itseäsi. Jos matkustelet Norjassa / Islannissa / Suomessa / Vuorilla varaudu keskikesälläkin pipolla, hanskoilla, veden ja tuulenpitävillä vaatteilla, villasukilla ja kerrospukeutumisella. Mikään ei ole ikävempää kuin pilata loma palamalla auringossa tai palelemalla. Muista hyttyskarkoite.

Älä suunnittele liikaa. Vaikka kehoitankin ennakoimaan ja varautumaan, älä silti tee etukäteen tiukkoja aikatauluja tai suunnitelmia. Mene lasten ehdoilla ja fiilis pohjalta. Jätä tilaa seikkailumielle, yllättäville bussikyydeille, hauskoille kahviloille ja puistopiknikille. Käykää taidemuseoissa, tutustukaa paikan historiaan ja kuljeskelkaa puistoissa. Älä päätä lapsen puolesta mistä hän tykkää ja mistä ei, ole ennakkoluuloton niin lasesi seuraa esimerkkiä. 10 -vuotias tyttäreni sai useita tunteja kulutetuksi Parisin Louvre -museossa ja Saaremaalla yksi suosikki kohteistamme oli pieni yksityinen luonnontieteellinen museo. Pysäytä auto mukavan näköiselle uimarannalle ja syö paikallista ruokaa.

Ennen kaikkea. Nauti lomasta ja yhdessä olosta, missä ikinä oletkin!

Onko sinulla vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen?

Ihanaa lomaa sinulle ja perheellesi!