Itse tehty mysli tai granolaa, niin kuin me ajan hermoilla olevat ruokaharrastajat tapaamme sanoa. Ei vaan, en oikeastaan tiedä onko granolalla ja myslillä mitään eroa. Joku oikeasti ajan hermolla oleva ruokaharrastaja voisi valistaa maalaista. Meillä kun syödään aina mysliä.
Asuin nuorena muutaman vuoden Englannissa. Siellä eräässä perheessä tehtiin silloin tällöin mysliä tai siellä sitä kutsuttiin “ribbles”. Tuoreessa myslissä oli jotakin merkillistä, koska myslipäivät ovat jääneet mieleeni vuosien takaa, jopa siinä määrin, että myslin tekeminen on edelleen jotenkin kutkuttavaa. Arkipäiväistä, mutta silti vähän spesiaalia. Nykyisin mieheni tekee perheessämme myslin, ehkä siitä syystä, että käsityksemme myslin koostumuksesta eroaa. Minä laittaisin enemmän pähkinöitä ja siemeniä, hän luottaa perusmassan voimaan. Mysliresepti siis elää sen mukaan kuka mysliä tekee ja mitä kaapista sattuu löytymään. Mutta sen voin sanoa, että kun itse tehdyn myslin makuun pääsee, niin paluuta ei ole.
Itse tehty mysli

 

Itse tehty mysli

6 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl Cashewpähkinöitä
1 dl kokonaisia manteleita rouhittuna
1 dl rypsiöljyä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1/2 tl merisuolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 dl kuivattuja taateleita pilkottuna (tai rusinoita tai kuivattuja karpaloita)

Rouhi isot pähkinät veitsellä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet toisiinsa. Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske lämpötilaa 150 asteeseen ja paahda vielä 20 minuuttia. Kääntele mysliä pellillä paahtamisen aikana, varo, etteivät pähkinät paahdu liikaa. Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.

Itse tehty mysli

Syödäänkö teidän perheessä mysliä? Omatekoista vai kaupasta ostettua?