Joskus on ehkä ollut puhettakin kanoista. Meillä nimittäin on kanoja. Suomalaista maatiaista, Alhon kantaa. Ei montaa, kuusi yhteensä. Ja kukko tietenkin. Lisäksi haudoimme hautomakoneella tipuja, niitä on nyt 12. Sen verran, että kesäaikaan voimme käyttää omia munia. Maatiaisethan pitävät useamman kuukauden muninta tauon talvella kun pimeää ja kylmää. Meillä on kanala, jossa kanat yöpyvät turvallisesti orsilla ja siellä on myös pesät munintaa varten. Kanat tosin tuppaavat munimaan myös kanalan tarvikehyllylle, kukkapenkkiin ja vajan alle. Mutta on kuitenkin pesätkin. Muutoin kanat ulkoilevat vapaana pihalla. Erityisesti kukkapenkeissä.

Maatiaisten munat ovat pienempiä kuin kaupasta ostetut. Luulin kerran isoja kanan munia hanhen muniksi, niin paljon isolta ne näyttivät meidän kanamuniin verrattuna. Ja keltuainen, se on aivan oikeasti keltainen.

Eivät omat munat mitenkään edulliseksi tule ja kanoissa on hoitamista, ihan niin kuin missä tahansa muussa eläimessä, mutta on siinä kuulkaa fiilistä keittellä tuoreita, omasta kanalasta haettuja pieniä munia.

Olen lukenut, että kanojen pitäminen on nyt kuuminta hottia. Pieniä kesäkanaloita perustetaan jopa rivitalojen pihoille. Kiva suuntaus, kunhan kanojen hankinnassa ja pidossa ollaan vastuullisia kuten kaikessa muussakin eläinten hankinnassa ja pitämisessä. Tiesithän myös, että jo yhden kanan ottaminen vaatii rekisteröitymisen? Lue lisää Eviran sivuilta.

Meiltäkin kysellään kanojen säännöllisin väliajoin. Valitettavasti meiltä ei tällä hetkellä liikene kanoja liisaukseen, sillä kuusi kanaa tarvitaan omaan käyttöön. Tiput taas ryhtyvät munimaan vasta loppu syksyllä, kun kesäkanala sesonki on jo lopuillaan.

Ihanaa kesää kaikille kanaharrastajille!