Yksi herkkuruuistani on parsarisotto. Olen jo aikaisemmin jakanut täällä blogissa sieniriston ohjeen, joka syksyinen herkku. Tällä kertaa risotto taipuu keväisemmäksi versioksi. Mikään ei maistu keväisemmälle kuin parsa. Paitsi ehkä nokkonen ja lipstikka, mutta niistä myöhemmin. Parsarisotto on kuitenkin se ruoka, mikä sopii loistavasti vaikka äitienpäivän lounaaksi. Suosittelen!
Tämähän ei mitenkään liity hiilihydraattitietoiseen ruokavaliooni, mutta pienet risotot sinne tai tänne, eivät tätä mammaa kaada. Eikä edes sitä elämäntapa remonttia. Olen nimittäin sitä mieltä, että silloin kun syö hiilareita, kannattaa ne nauttia lempiruokiensa muodossa, eikä suinkaan ahmimalla kaksi käsin jätskii, karkkii, sipsii ja suklaata. Been there done that.
Sitä paitsi eilen oli älä laihduta päivä. Eli halutessasi voit lisätä tähän kypsennyksen loppuvaiheessa lorauksen kermaa. Ja nokareen voita. Ja muista nauttia.

 

Keväinen parsarisotto

10 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 kpl kanaliemikuutiota tai korvaa osa vedestä kanaliemellä. Aina parempi.
1 tl sitruunankuoriraastetta
1/2 dl sitruunamehua

2 kpl salottisipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
50 g voita
4 dl risottoriisiä
500 g parsaa
125 g parmesaanijuustoa
nippu tuoretta ruohosipulia
Suolaa ja pippuria

Valmista ensin liemi. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Hienonna sipulit. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilppu. Lisää riisi ja sekoita, kunnes riisi muuttuu kuultavaksi. Lisää riisiin kauhallinen lientä kerrallaan ja hämmennä riisiä koko ajan. Aina, kun neste on melkein imeytynyt riisiin, lisää lientä, kunnes kaikki liemi on käytetty. Lisää lähes kypsän riisin joukkoon joukkoon juustoraaste, paloiteltu parsa ja kevät sipuli. Risoton kypsymiseen menee kaikkiaan noin 20 minuuttia. Maistamalla tiedät kypsyyden parhaiten. Tarjoile risotto heti!