Pääsiäismunien kasvivärjäys on yksi pääsiäiseen liittyvistä traditioista ja oma lempipääsiäishuvini. Erityisesti tykkään luonnon omien värien käyttämisestä ja uusien väriaineiden etsimisestä ihan omista kaapeista ja lähiruokakaupan vihanneshyllyltä. Kannattaa olla ennakkoluuloton ja kokeilla rohkeasti erilaisia materiaaleja, kasveja ja mausteita. Halutessasi voit myös kuvioida munia kiertämällä niiden ympärille lankaa tai vaikka kuminauhoja. Vain mielikuvitus on rajana!

_c_pääsiäinen_ Pääsiäismunien kasvivärjäys

Munien värjäys on helppoa. Ensin kananmuna tyhjennetään puhaltamalla. Puhaltaminen on helpointa kun teet pienet reiät esimerkiksi isolla neulalla, rikot kananmunan rakenteen samaisella neulalla ja puhallat munan tyhjäksi. Puhaltaminen helpottuu entisestään, jos käytät apuna ohutta pilliä. Katso ohjeet täältä.

Pääsiäismunien kasvivärjäys

Munien värjäämiseen kasviväreillä tarvitset:

 • kattiloita
 • suolaa
 • etikkaa
 • tyhjäksi puhallettuja kananmunia
 • mausteita, kasviksia, marjoja
Laita kattilaan vettä, suolaa, etikkaa ja väriainetta. Anna kiehua noin 10 minuuttia, laita kananmuna väriaineeseen ja anna liemen jäähtyä. Mitä kauemmin kananmuna on liemessä, sitä intensiivisempi sävy. Jos käytät kaalia, punajuurta tai muuta kovaa kasvista värinlähteenä, niin suosittelen kasvin pilkkomista ennen veteen laittamista.

 

Kokeilin mm näitä väriaineita:

 • Mustikka – tummanvioletti
 • Punakaali – turkoosinsininen
 • Sipulinkuoret – oranssi
 • Kurkuma – keltainen
 • Herneenversot – hyvin hento vihreä
 • Kahvi -suklaanruskea
 • Pinaatti -vihreä
 • Punajuuri – punainen

Kokeile myös vihreää teetä ja paprikajauhetta!

Luonnonväreillä värjäyksessä on hyvä puoli, että voit värjätä niillä myös syötäviä munia. Keitä kananmunat sopiviksi ja jäähdytä ne huoneen lämpöisiksi. Valmista väriliemet ja anna niiden jäähtyä. Kaada jäähtynyt väriliemi kananmunien päälle ja laita jääkaappiin värjäytymään yön yli.

Oletko sinä kokeillut värjätä kananmunia luonnon väreillä?

 

Katso myös pääsiäismunien koristelu servettitekniikalla, marmoroituja munia pääsiäispöytään, pääsiäismunien koristelu musteilla,