Pääsiäismunien koristelu on meidän perheessä jokavuotinen perinne. Munia on koristeltu niin maalaamalla, värjäämällä kuin piirtämälläkin. Tänä vuonna kokeiltiin ensimmäisen kerran servetillä päällystämistä. Voin tunnustaa, että lähdin soitellen sotaan. Olin hankkinut kivan näköisiä servettejä jo hyvissä ajoin aikeenani kokeilla servettiaskartelua ihan toiselle pinnalle, mutta koska tähän tuli tämä pääsiäinen, niin muutin suunnitelmia lennosta. Mikäpä sen ajankohtaisempaa kuin pääsiäismunien koristelu! Koska omaan keskimääräistä enemmän askartelukokemusta, ajattelin, että tämä olisi ihan pala kakkua. Mutta eipä ollutkaan. Servetti repeili, eikä asettunut kauniisti vaan muodosti möykkyjä munan laelle, vaikka kuinka yritin leikata oikean kokoisia paloja. Tästä opin sen, että ei koskaan pidä vähätellä mitään tekniikkaa, koska kaikkeen työhön vaaditaan taitoa.

Tekniikka on silti kiva esimerkiksi lasten kanssa, kunhan vain odotukset ovat enemmän dinosauruksenmunamaisessa lopputuloksessa, eivätkä ikään kuin maalaisromanttisessa sisustuksessa.

_c_pääsiäinen_

Pääsiäismunien koristelu servetti kuvioilla

Tarvikkeet:

  • lautasliina tai servetti
  • grillitikku tai vastaava
  • sinitarraa, jos haluat
  • kuivuttuaan läpinäkyvää liimaa tai askartelulakkaa
  • pehmeä pensseli
  • muna, aito, muovinen tai styroksia

Periaatteessa pääsiäismunien koristelu on helppoa ja onnistuu vähäisillä tarvikkeilla. Voit käyttää joko tyhjennettyä kananmunaa tai muovista tai styroksista munaa. Lasten kanssa askartelussa erityisesti suosittelen käyttämään kestävämpiä ratkaisuja. Tai sitten kannattaa varata tyhjennettyjä riittävä määrä pienten apulaisten käyttöön.

Aloita leikkaamalla servetistä sopivan kokoinen pala, tai useampia pieniä paloja ja irrota niistä valkoiset kerrokset. Servetti yleensä koostuu kolmesta ohuesta paperikerroksesta ja haluamme kiinnittää munan pintaan vain päällimmäisen kerroksen, johon kuva on painettu.

Laita muka kiinni grillitikkuun. Jos munassa oleva reikä on liian suuri tikkuun nähden, voit laittaa tukin ympärille hieman sinitarraa, jotta muna pysyy paikoillaan, eikä työstämisen aikana pyöri. Tämä helpottaa työskentelyä suuresti.

Levitä seuraavaksi servettilakkaa, kollaasi liimaa tai vaikka laimennettua erikeepperiä munan päälle ja aseta servetti varovasti munan päälle. Levitä lakkaa myös servetin päälle. Käytä työskentelyyn pehmeää sivellintä, sillä märkä servetti hajoaa herkästi. Siis hyvin helposti. Toisaalta päälle voi liimata pienen palan servettiä hyvinkin helposti.

Pääsiäismunien koristelu servetillä on siis hyvinkin yksinkertaista puuhaa. Kauniiden munien aikaan saaminen vaatiikin sitten jo paljon harjoitusta. Tai no, onhan nämä meidän tekemät ruttumunatkin omalla persoonallisella tavallaan kauniita, vai mitä sanotte?

Pääsiäismunien koristelu

Ihanaa Palmusunnuntaita kaikille!