Kukapa olisi voinut välttyä viimeaikojen lööpeiltä ja sitä kautta keskusteluilta lapsen surmista. Surullista kerta kaikkiaan. Samalla keskusteluissa on noussut esiin äitien väsymys, lastensuojelun riittämättömät resurssit ja matalankynnyksen tukitoimien olemattomuus.

Äitien väsymys on minusta tärkeä asia ja siitä on hyvä puhua. Nykymaailmassa perheet ovat enemmän yksin kuin koskaan aikaisemmin. Perheyhteisöt ovat hajonneet, eikä alueellista yhteisöllisyyttä välttämättä muodostu. Keskusteluissa törmää paljon ajatukseen siitä, että jos on lapset tehnyt, niin itse niistä pitäisi myös pystyä huolehtimaan. Kuitenkin esimerkiksi omassa lapsuudessani kodinhoitaja oli mahdollista saada. Oma isänikin kertoo juttua, jossa minua oli hoitamassa kodinhoitaja, joka paistoi ämpärillisen munkkeja sillä välin kun äitini oli sairaalassa sairaan pikkuveljeni kanssa. Omat vanhempani kertovat juttuja siitä kuinka he menivät koko kesäksi maalle mummolaan tai sitten mummo asui perheen kanssa samassa kämpässä ja jakoi automaattisesti perheen arjen.

Ei elämä varmasti mitään ruusuilla tanssimista ole aikaisemmin ollut. Moni asia on mennyt eteenpäin ja monella tapaa nykyisin on helpompaa. Ei hiihdetä kouluun kesällä eikä talvella, eikä jaeta appelsiinia neljään osaan, niin että jokainen saa maistaa.

Mutta perheet ovat yksin.

Avunhakeminen tarkoittaa usein lastensuojelun asiakkuutta. Mediassa on saanut lukea useammin kuin kerran siitä, että lastenhuostaanottoa ehdotetaan tukitoimenpiteenä perheille joille ei ole tarjota avohoidon palveluita. Riippumatta siitä pitääkö asia paikkansa vai ei, nostaa se entuudestaan kynnystä pyytää apua. Jos en pärjää, viedäänkö lapset minulta?

En itse usko, että väsymys itsessään ajaa ketään tappamaan. Olen itsekkin ollut väsynyt. Neljä lasta, alle kahden vuoden ikäeroilla. Korvatulehduskierrettä, infektioastmaa ja sen sellaista. Normaalia. Olen myös ollut erilailla väsynyt. Sellaiseen väsymykseen ei nukkuminen auta. Hain ja sain apua, selvisin. Väsymyksestäni, riippui se sitten univajeesta tai masennuksesta, huolimatta en koskaan ole toiminut itsetuhoisesti tai lapsiani vaarantavasti.

Jokainen äiti ajattelee välillä lapsistaan pahaa. Kyllä, pahaa. Oma nyytti tuntuu aamuyöllä hirviöltä. Rääkyvältä hirviöltä. Silti terve ihminen ei surmaa lapsiaan. Jokainen väsynyt äiti ei ole tikittävä aikapommi. Miten sitten erottaa väsyneet äidit väsyneistä äideistä? En tiedä. Voitaisiinko surmat kokonaan välttää riittävien ennaltaehkäisevien palveluiden avulla? En tiedä sitäkään.

Ajattelen kuitenkin, että tarvittaisiin lisää matalan kynnyksen palveluita, jotka eivät olisi suunnattu pelkästään perheille, joilla on ongelmia, vaan ne perustuisivat avoimmuuteen ja olisivat helposti lähestyttäviä. Paikkoja joissa saisi hengähtää,  joku muu ottaisi vastuuta hetkeksi, kyselisi kuulumisia. Lisäksi tarvittaisiin vanhaa kunnon kotipalvelua. Sellaista, jota olisi mahdollisuus saada ennen kuin ongelmat ovat riistäytyneet käsistä. Tukemalla perheitä nyt voidaan tulevaisuudessa säästää pitkä penni ja kenties muutama henkikin.