Valokuvauskoulu toteutetaan yhteistyössä Photoboxin kanssa.

Kuvankäsittely

Jo pelkästään se, että olet alkanut kiinnittää huomiota valokuvaukseen, kuvien asetteluun, taustaan ja kameran säätöihin, on parantanut valokuviasi.
Yksi askel eteenpäin on käyttää valokuvat jonkin kuvankäsittelyohjelman kautta. Minä käsittelen kaikki tulostamani tai vaikkapa blogiin esille laittamani kuvat. En välttämättä tee kuvalle massiivisia muutoksia, mutta perussäädöt teen jokaiselle kuvalle.
Käytän kuvan käsittelyyn Photoshoppia, mutta olin todella pitkään Photoshop Elementsin käyttäjä, joka on huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Ilmaisista ohjelmista olen käyttänyt Picasaa mm. Sen kollaasin teko mahdollisuuksien takia.
Perussäädöt voi tehdä melkein millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla.

Lähtökohdat

Mitä enemmän kuvassa on jäljellä kuvainformaatiota, sitä enemmän kuvaa voi käsitellä. Käytännössä siis mitä pienempään jpg muotoon kuva on pakattu, sitä rajallisemmat mahdollisuudet kuvan käsittelyyn on. Toisaalta kuvia mahtuu muistikortille enemmän, jos kuvat ovat pienempiä. Itse kuvaan RAW –muodossa, jolloin kuvassa on säilynyt kaikki kuvainformaatio, mutta esimerkiksi tulostaminen vaatii aina sen, että kuva on käsitelty jossakin kuvankäsittely ohjelmassa. Kuvan kokoon pääset vaikuttamaan oman kamerasi kautta. Sieltä pitäisi löytyä valikko, josta kuvan koko ja laatu on mahdollista valita.

Pakkaaminen tarkoittaa sitä, että kamera automaattisesti hävittää osan kuvainformaatiosta saadakseen kuvan tallentamiseen tarvittavan tilan mahdollisimman pieneksi. Pakatessa esimerkiksi toisiaan lähellä olevia sävyjä muutemaan saman sävyisiksi jne. RAW -muodossa kuvaava tekee saman itse kuvankäsittelyohjelmalla. Erona tässä on se, että JPG kuvaaja ei itse voi valita miten kuva pakataan vaan se tapahtuu automaattisesti kameran asetusten mukaan.

Kuvien siirtäminen tietokoneelle

Kuvat voi siirtää koneelle useampaa reittiä. Voit yhdistää kameran USB –kaapelilla suoraan tietokoneeseen tai asettaa muistikortin erilliseen muistikortinlukijaan tai suoraan koneeseen. Erilaisten tapojen välillä voi olla suuriakin nopeus eroja, joka on merkityksellistä etenkin silloin kuin koneelle ladataan suuria määriä kuvia.
Kuvat kannattaa varmuuskopioida. Eli tallentaa ne tietokoneen kovalevyn lisäksi esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle. Kuvia voi myös ladata erilaisille nettipalvelimille. Itse käytän tällä hetkellä Dropbox palvelua. Kannattaa myös muistaa perinteisten paperikuvien arvo.
Olen itse hyvä esimerkki siitä, miten kävi kun laiminlöin varmuuskopioinnin. Kadotin kaikki kuvat usealta vuodelta ulkoisen kovalevyn hajotessa.
Jos kuviaan lataa nettiin, esimerkiksi Flickr palveluun, voi niitä helposti jakaa ystäville ja sukulaisille tai toisaalta niitä voi liittää erilaisiin ryhmiin, jolloin omille kuvilleen voi saada huomiota ja muiden käyttäjien palautetta. Käytän itse jonkin verran Dropbox palvelua, jonne talletan osan kuvistani.

Kuvankäsittelyn perusteet


En tässä lyhyessä postauksessa pysty käymään läpi kuvankäsittelyn hienouksia, enkä siihen edes taitojeni pohjalta kykene. Uskon kuitenkin, että moni tarvitsee pientä rohkaisua siihen, että uskaltaa lähteä säätämään kuviaan kuvankäsittelyohjelmaan. Pienillä muutoksilla voi olla suuri ero lopputuloksen kannalta. Aloittelian kannattaakin edetä kuvan käsittelyssä pikkuhiljaa. Kun taidot karttuvat, voi käsittelyä tehdän enemmän ilman, että kuva kärsii siitä.

Aluksi kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että opettelee rajaamaan, säätämään valon määrää ja väriä ja terävöittämään kuvan.

Tässä on ensin alkuperäinen kuva, josta olen lähtenyt liikkeelle. kuva on kuitenkin mielestäni liian väljästi rajattu ja liian tumma.
Koska kuvaan RAW-muodossa, muutan kuvan värilämmön tai väritasapainon kohdilleen yleensä jo RAW -tilassa, mutta jpg kuville sen voi tehdä painamalla oikeassa laidassa olevaa vaakasymboolia.

Olen lähtenyt liikkeelle kuvan rajaamisesta. Vaikka pyrin jo kuvatessa huomioimaan haluamani rajauksen, viimeistelen sen usein vielä kuvankäsittely vaiheessa. Tässä vaiheessa yleensä käytän hyödykseni ruudukkoa, joka jakaa kuvan kolmanneksiin. Rajauksen yhteydessä on helppoa suoristaa esimeriksi horisontti, siihen löytyy erillinen työkalu yläreunasta.

Rajaus tehdään käyttämällä rajaustyökalua, joka löytyy photoshopissa ja photoshop Elementsissä ruudun vasemmasta laidasta.

Kun kuva on rajattu haluamallani tavalla otan esille Level tai suomeksi tasot ikkunan. Sen saat helposti esille ctrl + l pika näppäimillä. Macin käyttäjillä komento on cmd + l. Kuvassa oleva käyrä, histogrammi, näyttää sen miten paljon kuvassa on sävyjä sen tummassa ja vaaleassa päässä. Olen saanut kuvaan lisää valoa siirtämällä histogrammin alla olevaa vaaleaa nuolta oikeasta reunasta siihen pisteeseen, mihin musta käyrä loppuu. Tätä kannattaa kokeilla ja luottaa omaan silmäänsä enemmän kuin pelkkiin käyriin. Keskimmäistä nuolta siirtämällä saadaan kuvaan lisättyä kontrastia.

Kun olen säätänyt kuvan rajauksen ja valotuksen, siirryn muokkaamaan kuvan kokoa. Jos olen aikeissa tulostaa kuvat, niin en yleensä muokkaa kuvan kokoa, mutta verkkoa varten pienennän kuvat. Resoluutiolla on merkitystä etenkin silloin, jos kuvia haluaa julkaista painettuna. Yllä olevassa esimerkissä olen käyttänyt 72 dpi, joka soveltuu netti käyttöön.
Kun kuva on oikeassa koossa, niin terävöitän sen. Digikuvat vaativat yleensä aina terävöityksen, joka on mahdollista useimmissa ohjelmissa tehdä myös automaattisesti.
Näiden vaiheiden jälkeen kuvani näyttää tältä:
Niin photoshopissa, kuin Picasassakin on saatavilla valmiita actioneita, eli kuvankäsittelyä varten tehtyjä komentoketjuja, joiden avulla kuvaan saa erilaisia efektejä hyvin helposti. Picasassa nämä actionit ovat helposti saatavilla ja niitä voi kokeilla omaan kuvaansa. Photoshoppiin ne täytyy ostaa tai hakea ilmaisia actioneita. Itse käytön Actioneita hyvin paljon. Tässä muutama esimerkki yllä olevasta kuvasta kun olen ajanut siihen erilaisia komentoja.

Actionit voivat olla joko hyvin hienovaraisia, tai sitten voimakkaampia kuvamanipulaatioita. Niillä kuvaan voi kuitenkin helposti saada erilaisia tunnelmia ja efektejä. Actioneita Photoshopille voi ostaa esimerkiksi täältä tai täältä. Actionit vievät aluksi mennessään ja niihin saattaa aivan hullaantua, vähän kuin Iphonen automaattisiin kuvankäsittely appseihin, mutta niissäkin pätee sääntö, että joskus vähemmän on enemmän! Käytän itse melkein aina actioneita, koska olen hirmu laiska opettelemaan kaikkia Photoshopin hienouksia. Pyrin kuitenkin säätämään actioneita niin, että niiden efektit ovat hienovaraisia, eivätkä puske liikaa läpi. Tiedä sitten olenko aina onnistunut!
Ensi kerralla Valokuvauskoulussa perehdytään kuvankäsittelyyn Photoshopilla. Edelliset valokuvauskoulun osat löydät Kameran kanssa -sivulta. Seuraavalla kerran valokuvauskoulussa puhutaan kuvien käsittellään kuvan käsittelyä ilmaisella Picasalla.

Mukavaa viikkoa kaikille!