Kaupallisessa yhteistyössä Suomen blogimedia ja Hellmann’s

Savusilakkatahna

Savusilakkatahna on hyvää. Siis ihan oikeasti älyttömän hyvää. Siinä maistuu herkullinen savukala, raikas omena ja häivähdys piparjuurta. Parasta on, että savusilakkatahna on erinomaisen makunsa lisäksi myös edullista, ekologista ja eettistä. Melko täydellinen safka siis.

Omassa lapsuudessani silakkaa syötiin säännöllisesti. Näitä nimenomaisia savusilakoita syötiin leivän päällä, uunissa tehtiin silakkalaatikkoa ja erityisesti kesäisin syötiin keitettyjen perunoiden kanssa erilaisia maustettuja silakoita. Sitten silakka jäi ja elintason nousun myötä kalaksi vaihtui useimmiten lohi. Silakka tuntui mälsän arkiselta ja vähän ankealta loheen verrattuna.

Silakan kulutus on muissakin perheissä laskenut, sillä vuosituhannen vaihteessa silakkaa on Suomessa syöty 1,2kg henkeä kohden, kun nykyisin sitä syödään 300g per nuppi. Tähän vaikuttanee se, että Itämerestä, etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta, pyydetyn suurikokoisen silakan syöntiä on jouduttu rajoittamaan terveydelle haitallisten dioksiinien ja PCB-yhdisteiden vuoksi. Pohjanlahdelta ja Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat kuitenkin pienentyneet alle puoleen 2000-luvulla. Nykyisin sekä dioksiinien että PCB-yhdisteiden keskimääräiset pitoisuudet ovat selvästi EU:n asettamia enimmäispitoisuuksia pienemmät. -Lähde WWF kalaopas

Silakkaa kannattaisi kuitenkin popsia entistä enemmän, sillä se on kalastettu pääosin Selkämereltä, jossa silakkakanta on tällä hetkellä vahva ja kalastus on kestävällä tasolla. Toisin kuin esimerkiksi lohella.

Savusilakkatahna

Silakan päätyminen osaksi ruokavaliotamme on osittain uudenlaisen ekologisen ja eettisen ajattelun tulosta. Perheessämme mietitään entistä enemmän omien valintojemme vaikutusta ympäröivään maailmaan. Ja vaikka yksi perhe ei maailmaa pelasta, on silti tärkeää tehdä pieniä asioita yhteisen hyvän eteen. Eikä vastuullisuus tarkoita ruuan maukkaudesta luopumista. Ei lähimainkaan. Tämä savusilakkatahna on ansainnut paikkansa kevään juhlapöydissä! Me nautimme savusilakkatahnaa keittettyjen kanamunien ja perunoiden kanssa, mutta yhtä hyvin voit tehdä tahnasta valmiita pieniä suupaloja, esimerkiksi juuri saaristolaisleivän päälle.

Hellmann´s yhteistyössä haluttiin kiinnittää huomiota eettisiin valintoihin ja kestävään kehitykseen. Hellmann’s Real majoneesissa käytetyt munat ovat vapaan kanan munia, mikä tarkoittaa sitä, että kanat saavat liikkua vapaasti ulkona kasvillisuuden peittämillä mailla sekä sisätiloissa. Yrityksen tavoitteena on käyttää tuotteissa vain 100 % kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti valmistettuja kasviöljyjä ja 100 % vapaiden kanojen munia vuoteen 2020 mennessä. Lue lisää täältä.

Savusilakkatahna

Savusilakkatahna

Tarvikkeet:

 • 250 g lämminsavusilakkaa
 • 1 dl Hellmann’s majoneesia
 • 150g piparjuuri tuorejuustoa
 • 1 omena
 • 1/2 punasipuli
 • ripaus mustapippuria
 • saaristolaisleipää tai lakulimppua
 • kananmunia
 • perunaa
 • tuoretta timjamia

Tee näin:

 1. Poista silakoista ruodot ja leikkaa suupaloiksi. Keitä kanamunat ja jäähdytä.
 2. Sekoita silakoiden joukkoon majoneesi ja piparjuurituorejuusto
 3. Hienonna punasipuli ja pilko kuorittu omena pieniksi kuutioiksi majoneesin joukkoon ja sekoita.
 4. Koristele tuoreella timjamilla
 5. Tarjoile savukalatahna keitettyjen kanamunien, perunoiden ja saaristolaisleivän kera.
Savusilakkatahna