Raparperi- mansikkapiirakka on jokavuotinen perinne. Siinä yhdistyvät kesäiset maut ja ikiaikaiset suvussamme kulkeneet perinteet. Vaikka resepti onkin uusi, on raparperi- mansikkapiirakkaa tarjoiltu kesäisin niin kauan kuin muistan.

Se on oikeastaan aika ihanaa, että tietyt perinteet jatkuvat vuodesta toiseen ja silti samaan aikaan ne voivat elää ja kehittyä kunkin sukupolven näköisiksi. Välillä voi kokeilut mennä mönkäänkin, mutta onneksi aina voi leipoa uuden piirakan. Raparperi- mansikkapiirakka toimii pelkiltäänkin, mutta todellinen perinteiden vaalija tarjoilee sen vanilijakastikkeen kanssa tai nostaa lautaselle kaveriksi nokareen vanilijajäätelöä. Ei kuulosta hullummalta eihän?

Toinen suvussa kulkenut perinne on ollut karviaispiirakka. Isän puolen mummoni tekisi sitä talvella karviaismarjahillosta. Piirakassa oli pullataikinasta tehty pohja. En ole missään muualla maistanut vastaavaa piirakkaa. Onko teidän suvussanne mieleenpainuvia piirakkaperinteitä?

raparperi- mansikkapiirakka

Tähän piirakkaan tulee tvistiä sitruunasta ja päälle ripotelluista manteleista. Hyvän raparperipiirakan ohjeen löydät myös täältä.

 

raparperi- mansikkapiirakka

Raparperi- mansikkapiirakka

Pohja

200g voita
6 1/2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 ps 75g mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 sitruuna
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl kermaa
2 munaa

Täyte
1l raparperia paloina
2 dl mansikoita

Muruseos
75g pehmeää voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa

Pinnalle
2 dl manteleita

  1. Sulata voi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa ja purista mehu. Lisää mehu, kuori raaste, jogurtti, kerma, munat ja voisula kuiva-aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kaada leivinpaperilla päälystetylle reunalliselle uunipellille.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita muruseoksen aineet keskenään.
  3. Leikkaa raparperit ja mansikat paloiksi ja levitä ne piirakan päälle. Ripottele muruseos pintaan.
  4. Leikkaa mantelit veitsellä rouheeksi ja ripottele piirakan päälle.
  5. Paista uunissa 45 minuuttia tai kunnes kypsää.