Aprikoosipiirakka on perinteinen, nopeasti valmistuva vierasvara. Voit tehdä sen nyt sesongin aikaan tuoreista aprikooseista, mutta herkullinen piirakka syntyy myös säilykeaprikooseista tai -persikoista. Koska itselläni on meneillään valkoisen sokerin vähennyskamppanja, korvasin sokerin hunajalla. Piirakasta ei tullut kovin makea, mutta se tyydytti akuutisti iskeneen herkuttelun tarpeen. Jos haluat makeamman version, lisää reilummin hunajaa rahkan joukkoon.

Blogini viettää heinäkuun lomaa niin kuin minäkin. Olen sunnuntaina lähdössä melkein kahdeksi viikoksi partioleirille Hankoon, ja samalla varmasti pitää pientä sometaukoa. Leirielämässä puhelimen lataaminen on haaste, eikä konetta viitsi turhan päiten riskeerata. Tälläiselle some addiktiktille on sitä paitsi varsin tervettä viettää osa lomasta niin, että kaikkea ei tarvitse heti raportoida. Toisaalta en kyllä tee mitään ehdottomia lupauksia minkään lakon suhteen. Kunhan totean tosi seikat. Metsässä on vaikea olla läsnä somessa.

Blogini siis rauhoittuu kesän viettoon. Minulla on yksi kiva ohje plakkarissa niin, että ajastan sen lomani ajaksi ja kenties keksin jotain muuta höpöteltävää jossakin vaiheessa, mutta aion myös nauttia lomasta, innostua ja inspiroitua. Olen monesti huomannut, että parhaat ideat tulevat silloin kun syntyy pientä välimatkaa.

Toivon teille kaikille ihanaa kesää, olitte sitten lomalla tai töissä!

Aprikoosipiirakka

Tarvikkeet:

250 g voitaikinaa
Täytteeseen:
500 g aprikoosia
2 rkl voita
2 rkl hunajaa
2 vartta tuoretta rosmariinia
1 prk rahkaa
1 vanilijatangon siemenet
Voiteluun:
munaa
Hunajaa

Valmistusohje:

Kauli sulanut voitaikina (Ø 26 cm) piirakkavuoan kokoiseksi. Pistele taikinan keskiosa haarukalla. Voitele reunat munalla ja hunajalla. Esipaista pohjaa uunin alaosassa 225 asteessa n. 15 min, kunnes se on lähes kypsä.
Pese ja puolita aprikoosit, poista kivet.

Sulata isossa paistinpannussa voi ja hunaja. Lisää pannulle muutama rosmariinin oksa sekä aprikoosit. Paista muutama min, kunnes voi-hunajaseos on muuttunut paksuksi siirapiksi.

Levitä rahka (sekoita rahkaan halutessasi 1 rkl hunajaa) esipaistetun pohjan päälle, jätä n. 1,5 cm reunoista tyhjäksi. Nostele pinnalle aprikoosit pyöreä puoli ylöspäin, valuta niiden päälle loppu siirappi pannusta. Laita halutessasi rosmariinioksat piirakan pinnalle.

Paista vielä uunin keskiosassa noin 10 min.

Osallistun tällä reseptillä Hyvän mielen ruokaryhmän heinäkuun haasteeseen, jossa haasteena on siis tehdä jotakin persikoista, aprikooseista tai nektareista.

Katso myös raparperi- mansikkapiirakan ohje!