Olen työskennellyt perhekodissa yli 20 vuotta. Kaksi ja puoli vuotta olen toiminut sen johtajana. Yksityinen hoivabisnes ei juuri nyt ole yhteiskunnallisen keskustelun suurinta huutoa, mutta voin itse seisoa oman työni takana ilolla ja ylpeydellä. Uskon, että me teemme hyvää työtä ja onnistumme tavoitteessamme tarjota asukkaille ja päivätoimintaan tuleville henkilöille hyvää ja laadukasta hoivaa, sekä monipuolisia aktiviteetteja. Päiväni hoivakodin johtajana ovat keskenään hyvin erilaisia, välillä teen koko päivän hallinnollisia hommia ja toisinaan olen kädet niin sanotusti savessa pyörittämässä perhekodin arkea. Kokosin teille yhden päivän ohjelman. Ja aikamoinen päivä se olikin, niin töiden kuin vanhemmuuden huippu hetkienkin kanssa.

Perhekoti Vipuseen pääset tutustumaan täällä.

Mitä hoivakodin johtaja tekee?

7.30 Herätys

7.45 Kahvia, sähköpostit, yrittämiseen liittyviä paperihommia. Teen aamuisin mielellään töitä, jotka liittyvät koneen ääressä istumiseen. Työvuorolistat ja sen sellaiset. Moikkaan meillä asuvan asukkaan, kuuntelen hänen juttunsa ja suunnitelmansa päivän varalle.

8.30 Pyrin ilmestymään perhekotiin puoli yhdeksän maissa. Toisinaan koneen äärellä vierähtää vähän pidempään, jolloin siirryn Vipuseen vasta ysin maissa. Aloitan päiväni moikkaamalla kaikkia, asukkaita ja työntekijöitä. Tänään olen kuitenkin työvuorolistan mukaan vapaalla ja menen Vipuseen vasta ensimmäiseen palaveriin.

9.30 Tapaaminen erään asukkaan ja hänen sosiaalityöntekijänsä kanssa. Juomme kahvia ja päivitämme palvelusuunnitelmaa. Olen pyytänyt asukasta kirjaamaan ylös asioita joita hän tekisi henkilökohtaisen vapaa-ajan avustajan kanssa. Lappu luovutetaan sosiaalityöntekijälle.

11.00 Minulla on sovittuna työhaastattelu. Olemme rekrytoimassa meille uutta ihmistä, sillä pitkäaikainen työntekijämme muutti viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviään Kuhmoon. Etsimme porukkaamme ihmistä, jonka kanssa sekä asukkaiden, että työntekijöiden on helppo tulla juttuun. Haastattelu sujuu mukavasti ja on perinpohjainen. Meillä hurahtaa lähes kaksi tuntia, mutta keskustelu kannattaa, sillä hakija saa työpaikan.

12.45 Huomaan, että olen sännännyt palaveristatoiseen, enkä ole edesehtinyt syödä saati käydä vessassa välillä. Yritän suorittaa molemmat toiminnot ennen henkilöstöpalaveria.

13.00 Pullapalaveri. Keksimme yhdessä nimen työntekijöittemme kanssa. Tärkeää nimittäin on, että yhteisissä palavereissa on aina pikkuisen parempaa tarjottavaa. Välillä on ollut leivoksia, tänään ystävänpäivän hengessä meillä on uutuus marjamunkkeja. Yksi työntekijä on katsonut palaverin alkamisajan väärin, joten homma venähtää ja pääsemme aloittamaan lähes tunnin myöhässä. Pullapalaverissa käymme läpi asukkaiden asioita ja sovimme yhteisistä asioista. Tällä kertaa käydään läpi meneillään olevan remontin aikataulua. Allekirjoittanut lupaa hoitaa maalaamisen ja tapetoinnin loppuun ensi viikon loppuun mennessä. Suunnittelu asteella olevalle aistihuoneelle annetaan DL. On erittäin harvinaista, että minulla on kolme palaveria samana päivänä. Usein ehdin paljon muutakin, esimerkiksi maalata seiniä, laittaa ruokaa tai ulkoilla asukkaiden kanssa.

15.00 Palaveri päättyy. Käyn läpi työhaastettelussa käyneitä ihmisiä, palkkatoiveita ja pohdin kuka täydentäisi olemassa olevaa työyhteisöämme parhaiten. Ilmoitan valitulle henkilölle sähköpostitse ja teen alustavia suunnitelmia työvuorolistaan.

Kuvassa pullat, jotka koostumukseltaan onnistuivat mainiosti, mutta maultaan surkeasti.

16.30 Huomaan viestin, jossa kerrotaan, ettei eräs säännöllinen veloitus ole onnistunut ja säntään tarkistamaan henkilökohtaisen verkkopankkini tilanteen. Paljastuu, että luottoni on tapissa ja teinin Steam peli tili on pullea. Tästä seuraa erinnäistä selvittelyä asianosaisten kanssa. Päivittelen asiaa facebookissa ja poden huonommuuden tunteita sekä vanhempana, että huolettomana raha-asioiden hoitajana.

17.00 Paistan ensimmäisen satsin hapanjuureen leivottuja pullia. Siis ensimmäisen ikinä. Ja saan huomata, että pullat vaativat hapanjuuren laimentamista. Teini kommentoi pullia näin “ihan kuin pahoja sämpylöitä, joissa on sokeria päällä“. Sämpylät sen sijaan onnistuvat.

18.00 Syön miehen tekemää ihanaa tofucurryä. Pöydän ääreen on kokoontunut koko perhe ja yhdessä käydään läpi luotolla ostamisen periaatteiden lisäksi myös muitakin kuulumisia.

19.00 Kirjoitan blogia ja katson sivusilmällä ainakin kolme jaksoa Ohjat käsissä heppasarjaa. Tane huomaa lapsen kokeessa hulvattoman vastauksen, jolle nauramme vedet silmissä. Lapsi suuttuu ja itkee, vanhempia naurattaa edelleen. Kaksi vanhemmuuden huippu hetkeä samana päivänä.

20.00 Tuijotan väsyneenä telkkarista sisustusohjelmaa ja tajuan, etten juurikaan ole ulkoillut koko päivänä. Päätän pitää kiinni huomisesta vapaapäivästä. Kelailen vähän partio juttuja, soitan yhden puhelun leiriin liittyen, mutta en saa sen kummempaa enää aikaiseksi. Annan periksi koko kehon valtaamalle koomalle.

22.30 Menen nukkumaan.

Ihana pikkupullamuija.