Piparkakkupiirakat maistuvat taatusti joululta. Pohjana on käytetty piparkakkutaikinaa ja ne on täytetty itsetehdyillä Limocelloluumuilla ja tuorejuustovaahdolla. Piparkakkupohjat voi paistaa hyvissä ajoin valmiiksi ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Omatekoisen taikinan sijaan voit käyttää myös kaupanvalmistaikinaa.

Meillä jouluvalmistelut sujuvat hiljalleen. Olen ollut jo monta viikkoa kipeänä, joten kovin suurta stressiä ei valmisteluista tänä vuonna voi ottaa. Laatikot päätimme tilata läheisestä ravintolasta valmiina ja kalakin varmaan käydään hakemassa savustamolta. Joulukalenteria varten olin suunnitellut vaikka ja mitä, mutta niistä jää nyt moni toteuttamatta. On pakko rauhoittaa meno minimiin.

Olin jo aikaa sitten varannut meille Ruotsin risteilyn, jota vietimme viikonlopun laivalla. Tukholmassa pyörimisen sijaan kävimme retkelle Sigtunan joulumarkkinoilla ja se kannatti. Todella viehättävä vanha kaupunki. Vaikka puolikuntoisena olikin ihanaa istahtaa valmiiseen pöytään syömään, niin laivan koneellinen ilmastointi ei tehnyt kovin hyvää flunssalleni. Toisaalta oli mukavaa viettää aikaa nuorisolaisten kanssa alkoholittomien drinkkien äärellä saimme aikaiseksi hyviä keskusteluita. Pisteet muuten siljalle noista alkoholittomista drinkeistä! Kerrankin jotain muutakin kuin niitä iän ikuisia limuja ja sokerisiirappisia lasten drinkkejä.

PIPARKAKKUPIIRAKAT

Tarvikkeet:

1/2 mausteisesta piparkakkutaikinasta
1 dl Limoncello -luumuja
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
Tee ensin taikina ja anna sen tekeytyä seuraavaan päivään. Voitele piirakkavuoat. Kauli taikina pyöreäksi, n. 2 mm paksuiseksi levyksi ja nosta piirakkavuokien pohjalle ja reunoille. Tasaa reunat.

Paista piirakkapohja vaalean ruskeaksi uunin alatasolla 175 asteessa 12 -15 min. Pohja saa jäädä hieman pehmeäksi. Paistoaikaan vaikuttaa vuoan materiaali (keraaminen vuoka vaatii n. 15 min, ohut metallinen irtopohjavuoka 12 – 13 min). Jäähdytä.

Levitä piparipohjan päälle kevyt kerros Limoncello-luumuja. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Pursota vaahto piirakoiden päälle.