Olen todellinen ruutuaddikti. Selailen puhelintani jatkuvasti, räplään facebookkia, instaa, Pinterestiä ja mitä milloinkin. Selailen puhelinta, vaikka katsoisin samaan aikaan jotain ohjelmaa. Saatan huomata vilkuilevani puhelinta kesken ruokailun, keskustelun tai lehden lukemisen. Puhelin on kasvanut kiinni käteeni, ilman että edes huomasin sitä.

Asian todellinen tola nimittäin paljastui minulle vasta kun jonkun päivityksen yhteydessä puhelimeeni tuli Ruutuaika sovellus. Olin järkyttynyt sen antamista tuloksista. Keskimäärin olen puhelimella 3 ja puoli tuntia päivässä. Tästä facebookissa 7h 20 min. Siis  yli SEITSEMÄN tuntia! Tähän vaikuttaa toki se, että vietin lähes viikon sairaana, joten aikaa puhelimen räpläämiselle oli ennätysmäärä. Joka tapauksessa tulos oli havahduttava. Minä kun aina saarnaan lapsille ruutuajasta!

Mitä kaikkea muuta ehtisin tehdä facebookkaamisen sijaan? Ehtisin esimerkiksi käydä tunnin kävelyllä joka päivä. Ehtisin siivota koko kämpän,  ehtisin lukea kokonaisen kirjan. Ehtisin askarrella tai kutoa vaikka sukat. Tai kirjoittaa blogia ja valokuvata. Ehtisin käydä ystävän kanssa kahvilla tai pitää illallisjuhlat. Ehtisin konmarittaa eteisenkaapit ja käydä kampaajalla. Ehtisin katsoa miehen kanssa leffan ja koristella kodin joulukuntoon. 

Päätin antaa itselleni lahjaksi aikaa. Rajoitin puhelimen käyttöä niin, että yhdeksän jälkeen puhelimella voi enää vain soittaa ja lähettää viestejä. Facebookkia voi käyttää korkeintaan puoli tuntia päivässä. Lisäksi estin kaikki sovellusten lähettämät ilmoitukset, jotka jatkuvasti herättivät kiinnostukseni. Tavoitteeni on päästä eroon puhelimen pakonomaisesta selaamisesta, johon turvaudun niinä hetkinä kun on muka tylsää. 

Puhelimen tilastot näyttävät selvästi, että jo muutamassa päivässä puhelimen käyttö on vähentynyt radikaalisti. Ilta käytön loppuminen on rauhoittanut kummasti ja vähentänyt kokonaisruutuaikaa jopa yli 40%. 

Tietysti vietän aikaa myös koneella, sekä facebookissa, että muissa sosiaalisenmedian kanavissa. Kone on kuitenkin iltaisin helpompi jättää rauhaan kuin jatkuvasti mukana kulkeva puhelin.

Suosittelen lämpimästi antamaan itselle lahjaksi aikaa!