Erinomaista toista adventtia itse kullekin. Tänään ajattelin pyhittää kalenterin luukun yhdelle itselleni tärkeälle jouluperinteelle, nimittäin joulukorteille. Minä olen vanhanaikainen nainen, joka rakastaa joulukortteja. Minusta joulukortteihin kiteytyy korvaamattomalla tavalla jotakin taianomaista, sukupolvia yhdistävää perinnettä ja halua muistaa. Ilahduttaa ihmisiä vain ilahduttamisen halusta. Joulukorttien merkitys on mielestäni ajan saatossa vain kasvanut, sillä ainakaan meille posti ei enää tuo kuin mainoksia ja laskuja. Perinteiset joulukortit ilahduttavat erityisesti vanhenevaa väestöä, jota hauskat facebook meemitkään eivät tavoita.

Meillä suvussa on vahva joulukortti perinne, josta kai omakin fanaattisuuteni johtaa juurensa. Mummoni nostavat kaikki saamansa joulukortit kunniapaikalle kirjahyllyynsä ja miettivät kuka ihme ne on lähettänyt, iloisina siitä, että joku on muistanut. Omat joulukorttini teippaan koko joulun ajaksi jääkaappimme oveen. Minua ilahduttavat niin itse tehdyt kortit kuin nekin, jotka saa postin mukana ilmaiseksi. Arvostan sitä elettä, jonka joku on perheemme vuoksi nähnyt. Kaivanut osoitteen, raaputtanut nimensä, liimannut postimerkin ja kiikuttanut postiin.

Joulun alla facebook seinäni täytyy päivityksissä, joissa ihmiset aloittavat ekologisen elämänsä sillä, että jättävät joulukortit lähettämättä. Vaikka on jokaisen oma asia lähettää kortteja vai ei, tekee mieleni silti kommentoida, että kymmenen vuotta sitten sitä kutsuttiin saamattomuudeksi eikä maailman pelastamiseksi. Vähän sama kuin ilmoittaisin kovaan ääneen jättäväni tänä vuonna maalaispateen ostamatta ekologisista syistä, vaikka en ole koskaan aikaisemminkaan ostanut maalaispateeta.

Aina ei kuitenkaan taivu syystä tai toisesta lähettämään kortteja jokaiselle sukulaiselle, ystävälle ja kummin kaimalle. On ruuhkavuosia, on kiireitä, ei muista eikä jaksa. Välillä pitää priorisoida. Joulukorttien sijaan voimme muistaa läheisiämme myös puhelinsoitolla, vierailulla ja monilla muilla tavoin, mikä onkin tärkeää.

Uskon kuitenkin, että joulukortin saaminen voi jollekin olla käänteen tekevää, niinpä haastan teidät mukaan lähettämään joulukortin yksinäiselle.

Joulukorttihaaste

Haastan teidät jokaisen blogini lukijan lähettämään ainakin yhden joulukortin yksinäiselle ihmiselle. Kortti voi olla itse tehty tai kaupasta ostettu, sillä ei ole väliä. Voit lähettää kortin tutulle tai tuntemattomalle, viedä kortin vanhainkotiin, tiputtaa naapurin postiluukusta, antaa työkaverille tai vaikka paikallisen sosiaalitoimen välitettäväksi. Ainakin Savonlinnassa,Hausjärvellä ja Hyvinkäällä järjestetään keräys yksinäisille ikäihmisille, vinkkaa jos tiedät muista keräyksistä.

Pieni ele voi olla suuri ilo.

PS. joulukorttien viimeinen lähetyspäivä edullisemmalla taksalla on 12.12.