Lakupiparit ja sinihomejuusto on yllättävä, mutta toimiva makupari.

Olen itse toivoton jouluihminen. Rakastan joulun tunnelmaa, tuoksuja, makuja ja ihanaa tunnelmaa, lahjojen antamista ja saamista. Joulu on minulle ajanjakso, enemminkin kuin muutaman päivän rykäisy. Glögi, piparit, tortut ja monet muut jouluherkut maistuvat parhailta ennen aattoa ja aattona sitten herkutellaan ihan muilla herkuilla. Puhumattakaan kaikista muista joulunajan juhlista. On pikkujouluja ja itsenäisyyspäivä. Ja meillä siihen vielä yhdet syntymäpäivät. Olen tainnut onnistua jouluaika ajattelun iskostamisessa lapsiin, sillä nuorimmainen oli siinä kuvassa, että koulun joululoma alkaisi jo joulukuun alusta. Pettymys oli aikamoinen kun paljastui, että jouluvalmisteluiden lomassa on toden totta käytävä koulussa.

Joulupiparit on perinteinen herkku, josta itse nautin eniten juustojen kanssa. Viime syksynä olin mukana Valion juustokauden avajaisissa, joissa meille esiteltiin laku ja sinihomejuusto makupari. Sittemmin Valiolta on tullut samaisesta makuparista myös erinomainen jäätelö, suosittelen kokeilemaan. Itse vaikutuin tästä yhdistelmästä siinä määrin, että olen monesti laittanut juustotarjottimelle lakuja. Kun sitten törmäsin lakupipareiden ohjeeseen, niin pakko oli kokeilla yhdistää nämä kolme makua! Miten on, maistuuko sulle lakut, piparit ja sinihimejuusto? Yhdessä vai erikseen?

Lakupiparit ja sinihomejuustoa

Lakupiparit

Ainekset
100 g voita
1 dl siirappia
1 ¼ dl muscovadosokeria
1 ½ – 2 rkl lakritsijauhetta (esim. Urtekram)
¼ tl kanelia
¼ tl pomeranssin kuorta
1 muna
½ tl leivinjauhetta
½ dl perunajauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja

Tee näin:
Kiehauta voi, siirappi, sokeri, lakritsijauhe ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita joukkoon muna. Sekoita keskenään leivinjauhe ja peruna- ja vehnäjauhot. Hämmennä ne taikinaan ja alusta se tasaiseksi. Anna taikinan maustua jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuksi levyksi. Leikkaa haluamasi muotoisia pipareita.
Paista pukit 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Aikaa kuluu koosta riippuen 5–10 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä. Ohje täältä.

Lakupiparit ja sinihomejuustoa

Jos kaipaat lisää joulufiilistelyä, niin kannattaa kurkata joulusivuni, jonne olen koonnut blogissa ilmestyneitä joulujuttuja.