Sinisimpukat on ruoka, jota meillä syödään säännöllisen epäsäännöllisesti ja ehdottomasti yksi sellainen raaka-aine, jonka nappaan ostoskoriini hetken mielijohteesta. Simpukoiden sesonki on syyskuusta huhtikuuhun, kesäkuukausina simpukoiden sanotaan maistuvan mutaisilta, tiedä häntä sitten.

Simpukoiden valmistus on helppoa ja nopeaa. Kaupassa kannattaa pyytää myyjää koputtelemaan simpukat valmiiksi, eli poistamaan kuolleet simpukat. Elävä simpukka sulkeutuu koputtaessa ja ne jotka eivät sulkeudu heitetään roskiin. Jos myyjä ei suostu syystä tai toisesta tätä tekemään, pyydä reilu hinnan alennus. Kokemukseni mukaan jopa 1/3 simpukoista saattaa olla kuolleita. Kotona simpukat kannattaa valmistaa nopeasti, mielellään saman päivän aikana. Jos joudut säilyttämään simpukoita ennen niiden valmistusta, laita ne lautaselle ja nosta jääkaappiin. Simpukat huuhdellaan ja niistä poistetaan parta.

Simpukoiden kypsentäminen kestää muutaman minuutin. Kypsät simpukat on helppo huomata siitä, että ne aukeavat. Klassisesti simpukat valmistetaan valkoviinissä tai kermassa, tai molemmissa kuten tässä ohjeessa. Voit kuitenkin käyttää sinisimpukoiden kanssa myös esimerkiksi aasialaisia makuja, kookosmaitoa, chiliä ja sitruunaruohoa tai kypsentää ne vaikka oluessa. Mahdollisuudet ovat monet.

Simpukoiden kanssa voit tarjoilla maukasta leipää, johon saa hyvin imeytettyä herkullisen liemen. Voit myös valmistaa simpukoiden kaveriksi ranskalaisia perunoita, mikä on Belgiassa perinteinen tapa nauttia simpukoista. Itse olen tehnyt myös monenlaisia simpukkapastoja. Viinissä ja kermassa keitetyt sinisimpukat on helppo ja perinteinen resepti, joka toimii aina.

Viinissä ja kermassa keitetyt sinisimpukat | simpukka | sinisimpukka resepti

Viinissä ja kermassa keitetyt sinisimpukat

2 kg tuoreita sinisimpukoita
2 fenkolia
2 keltasipulia
6 valkosipulinkynttä
vähän oliiviöljyä
reilut ½ dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
½ dl persiljasilppua

Pese simpukat huolellisesti kylmällä vedellä ja poista mahdollinen parta. Kuori ja suikaloi fenkoli, sipuli ja valkosipuli. Kuullota suikaleet öljyssä suuressa padassa. Suolaa ja pippuroi. Lisää simpukat ja anna niiden freesaantua vihannesten kanssa muutama minuutti. Kaada mukaan viini ja kerma, laita kansi päälle ja anna kiehua yhdessä hetki, kunnes kaikki simpukat ovat avanneet kuorensa. Ota silloin pata liedeltä.

Tarjoile simpukat heti syviltä lautasilta. Ota pois ne simpukat, joiden kuori ei ole auennut, sillä ne saattavat olla huonoja. Koristele persiljasilpulla ja tarjoa hyvän leivän kanssa, jota voi dippailla herkulliseen liemeen. Ohje: Strömsö