Simpukkapasta on nopea ja helppo, mutta pikkuisen fiininpi vaihtoehto vaikkapa viikonloppuun. Simpukat on yllättävän helppo valmistaa ja ne valmistuvat nopeasti. Oikeastaan simpukkapasta on meillä myös arjen nopea, jos vain simpukoita on saatavilla lähikaupassa.

En täällä blogissa ole vielä jakanut rakkauttani simpukoihin. Tilaan niitä mielelläni ravintolassa, mutta teemme simpukoita myös kotona. Elin pitkään sellaisessa harhaluulossa, että simpukoiden valmistaminen olisi jotenkin erityisen hankalaa tai aikaa vievää. Voi kuinka väärässä olinkaan. Itse tehtyjen simpukkaruokien aallon aloitti ystäväni, jonka ruuanlaitto taitoja arvostan suuresti (Terkkuja vaan Lauralle!). Hän tuli perheensä kanssa kylään simpukoiden kera ja näytti kuinka homma hoidetaan. Siitä rohkaistuneena aloitimme omat simpukka kokeilut ja nykyisin simpukoita siis käytetään jo melko kotoisasti tässä keittiössä.

Jostain mystisestä syystä tänne blogiin ei kuitenkaan ole päätynyt yhtään simpukkareseptiä. Epäilen taustalla olevaa pelkoa siitä, että en laittaisi niitä jollakin oikealla, klassisella tavalla. Ja toisaalta se, että nautitaan simpukoita aina jotenkin vähän kiireessä tai nälässä ja kuvaaminen on jäänyt. No, tälläkään kertaa aika kuvien räpsimiseen ei liikoja ollut, enkä tiedä onko siideri-kerma yhdistelmäkään kovin klassinen, mutta simpukkapasta oli kyllä herkullista!

Simpukkapasta | sinisimpukka | simpukat | pasta | resepti | ruokablogi Simpukkapasta | sinisimpukka | simpukat | pasta | resepti | ruokablogi

Ohje simpukoiden valmistamiseen:

  • Raaputa simpukoiden kuorista juuresveitsen tylpällä reunalla kaikki irtoava lika pois. Nyhdä pois simpukoiden parta kuorien saranapuolelta veitsen terää ja peukaloa käyttäen.
  • Harjaa simpukat huolellisesti juuresharjalla puhtaiksi juoksevan kylmän veden alla. Heitä pois simpukat, joiden kuori on vaurioitunut, sekä sellaiset, joiden kuoret eivät sulkeudu koputeltaessa.
  • Kypsennä simpukat reilun kokoisessa kattilassa pienessä määrässä nestettä, esim viiniä, kannella peitettynä. Anna simpukoiden höyrystyä 6-8 minuuttia koosta riippuen. Ravistele kattilaa muutaman kerran höyryttämisen aikana. Heitä pois kaikki ne simpukat, joiden kuori ei ole auennut.

Toisinaan kaupassa koputellaan simpukat ennen punnitsemista, jolloin kuolleet simpukat jäävät jo kauppaan. Usein tätä joutuu pyytämään erikseen, eikä tiskillä ole aina aikaa tehdä koputtelua. Silloin melkeen kannattaa pyytää hinnan alennusta, sillä mukana on aina kuolleita simpukoita. Jos sinisimpukoita aikoo tarjota pääruokana, kannattaa niitä varata n. puoli kiloa per nokka.

Simpukkapasta | sinisimpukka | simpukat | pasta | resepti | ruokablogi

Simpukkapasta

1 kg sinisimpukoita
1 pss mantelisimpukoita
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 2 dl kuivaa omenasiideriä
n. 1 dl kermaa
30 g voita
nippu lehtipersiljaa

mustapippuria maun mukaan.

Spagettia 100g per hlö

Tee näin:

Aloita käsittelemällä simpukat. Heitä pois kuolleet simpukat.  Laita vesi kiehumaan. Sulata voi kattilassa, kuullota pilkottuja sipuleita hetki. lisää siideri ja kerma, kiehauta. Laita spagetti kiehumaan. Lisää liemeen simpukat ja persilja. Anna simpukoiden höyrystyä 6-8 minuuttia koosta riippuen. Ravistele kattilaa muutaman kerran höyryttämisen aikana. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Sekoita kypsä spagetti ja simpukat liemineen. Nauti heti. Vinkki. voit myös jättää pastan pois.