KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ Flora ja Suomen blogimedia
Lohi-avokadoleipä | herkkuleipä | sandwich | voileipä

Lohi-avokadoleipä | herkkuleipä | sandwich | voileipä

Lohi-avokadoleipä on yksi ehdottomista suosikeistani kun puhutaan herkkuleivistä. Sen juju on yksinkertaisesti herkullisissa raaka-aineissa, paksuissa, rapeaksi paahdetuissa viipaleissa hyvää leipää ja sipauksessa piparjuuri tuorejuustoa.

Flora Kulta on täysrasvainen margariini, jonka täyteläisen maun salaisuus on kirnumaidon ja kasviöljyjen yhdistelmässä. Maukas Flora Kulta margariini sopii erinomaisesti leivän päälle ja takaa hyvän lopputuloksen sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Mä en suoraan sanottuna ole koskaan ollut kovin tarkka siitä mitä meillä laitetaan leivän päälle, meillä ratkaisee ennen kaikkea maku. Flora Kulta oli positiivinen yllätys sekä makunsa, että moni käyttöisyytensä suhteen.

Lohi-avokadoleipä | herkkuleipä | sandwich | voileipä

Mä olen oikeasti kauhea leivän puputtaja. Täysin vastustamatonta on, jos jostain saan käsiini tuoretta, rapea kuorista, vähän lämmintä, ihanaa leipää. Kaiholla muistelen edesmennyttä taikinan juurtani, juuren mukana meni nimittäin tämän perheen rapea kuorinen tuore leipäkin.

Kun sain Flooralta haasteen jakaa oman suosikki leipäni reseptin, ryhdyin heti kelaamaan läpi leipään liittyviä ruokamuistoja. Olin oikeastaan yllättynyt siitä miten paljon muistoja leipään liittyykään. Leipä vie lapsuuteen, mutta leipään liittyviä muistoja on kertynyt ympäri maailmaa matkustellessakin.

Lapsuuden kotonani herkuteltiin hapankorpuilla, joiden päälle sipaistiin ohut kerros rasvaa ja paksulti juustoa ja kurkku viipaleita. Tai muistatteko lämpimät voileivät perjantaina iltana! Aikana ennen pizzaa, ennen kuin edes tiesin hampurilaisten olemassa olosta. Entäpä äidin leipomien tuoreiden sämpylöiden tuoksu, sormille valuva sulava voi. Tai koulussa köksän tunnilla leivotut teeleivät? Uudempiakin leipämuistoja on toki syntynyt. Muutama vuosi sitten Viron reissulla lapsille kelpasivat vain parin euron juustoleivät, jotka muistuttivat vanhoja kunnon lämppäreitä. Tyttäreni Alman 10 -vuotisjuhlamatkalla Pariisissa hänelle yksi reissun kohokohdista oli se kun aamiaiseksi sai syödä tuoretta patonkia hillolla. Tai ihan vaan miehen kanssa kahdestaan nautittu viikonloppu brunssi tuoreiden skonssien kanssa. Ja joulu, se ei tulisi ilman äitini leipomia saaristolaisleipiä. Leipään liittyviä muistoja on oikeasti lukemattomia.

Päädyin kuitenkin New yorkissa syömääni paageliin. Olin ensimmäistä kertaa New Yorkissa, reissussa ilman lapsia ja miestä. Maalaistyttö suurkaupungissa. Syömäni pageli edusti sillä hetkellä kaikkea sitä mitä New Yorkkin. Nopea sykkeistä kaupunki elämää, take away ruokaa, sex and the cityä. Uraa ja menestystä. tyllihameita ja takseja. Paagelia mutustellessani olin hetken yhtä super coolin Manhattanin kanssa. Paageli itsessään oli yksinkertaisuudessaan loistava!

Lohi-avokadoleipä

2 paksua viipaletta hyvää leipää
Floora Kulta margariinia
piparjuurenmakuista tuorejuustoa
1 avokaado
kylmäsavustettua lohta
ituja
tuoretta korianteria
paahdettuja seesamin siemeniä

Laita kuumalle pannulle sipaus Floora Kultaa ja paista leipäviipaleita hetki kummaltakin puolelta. Kuori ja suikaloi avokado. Levitä leipäviipaleiden päälle kerros tuorejuustoa ja kokoa päälle kylmäsavustettua lohta, avokadoa ja ituja. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Nauti heti!

Piparjuurenmakuisen tuorejuuston sijaan voit myös vispata Flora Kultaa kuohkeaksi vaahdoksi ja maustaa sen esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Tai oikein kokeellinen keittiö laittaa joukkoon ripauksen wasabia.

Lohi-avokadoleipä | herkkuleipä | sandwich | voileipä
Kannattaa lukea myös Haarukkavatkaimen Minnan loistavat postaukset Eggs Florentine kylmäsavulohella ja helpolla holladaisekastikkeella ja Lakritsi-hasselpähkinämuffinit ja Musta ovi -blogin peruna-kaurarieskat.