Sain tuossa taannoin lounas kutsun Marcus Samuelssonilta itseltään. Olin hetken, että kuulostaa hämärästi tutulta, mutta mikäs seppo hän oikeastaan onkaan. Ja miten hän liittyy Jätkänsaaren Clarioniin.

Marcus Samuelsson on maailmanlaajuisesti tunnettu huippukokki, joka omistaa 11 ravintolaa ja on julkaissut 7 keittokirjaa. Hänellä on erityinen taito innostaa ihmisiä ruuanlaitossa ja tuoda koko maailma samalle lautaselle. Samuelssonin reseptit ja ravintolat ovatkin saaneet vaikutteita niin Ruotsista, missä hän varttui, kuin Etiopiasta ja New Yorkista. Samuelsson on toiminut kilpailijana, tuomarina ja juontajana TV-ohjelmissa kuten Top Chef, Top Chef Masters, Iron Chef, Chopped ja the Taste. Hänellä on kokemusta myös Barack ja Michelle Obaman keittiöstä ja hänet on palkittu kahdella James Beard Award -palkinnolla.

Että sellainen seppo. Kitchen & Table on Marcus Samuelssonin luoma ravintolakonsepti. Kitchen & Table ravintoloita löytyy Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Norjasta.  Lounaalla pääsimme maistamaan Urban Garden menun, jossa pääroolissa ovat satokauden kasvikset, lisäksi eläinperäisiä proteiineja on tietoisesti vähennetty. Marcus itse oli melkoinen persoona. Ja näytti tosiaan siltä, että oli pelmahtanut marraskuiseen Helsinkiin Harlemin sykkeestä. Supercool!

Lounalla oli tarjolla myös The leftover cocktail, vegaaninen blueberrylake ja recycled moctail. Ensimmäisessä ja viimeisessä oli hyödynnetty baarista ylijääneitä sitrushedelmiä. En ihan tarkkaan enää osaa kertoa miten, mutta erityisesti moctail maistui maanantai aamuna.

Urban Garden lounas by Marcus Samuelsson

Appetizers

Beetroot tartar
Beetroot tartar, beetroot puree, horseradish sour cream, roasted almonds, truffle, sorrel

Grilled forest pizza
Chantarelle, shallots, smetana, local cheese, thyme, chives

K&T veggie slider
Portobello mushrooms, vegan mayonnaise, rocket salad, tomato, potato crisps, served on charcoal bun

Urban Garden

Little gem
Grilled gem salad, roasted butternut squash, shaved turnip, Västerbotten cheese

The Swede
Roasted broccolini, swede puree, panko fried salsify, garlic, served with grilled halloumi, pan seared cod & lamb porchetta

Dessert

Big Apple
Jerusalem artichoke mousse, Granny Smith sorbet, roasted white chocolate, pistachio, apple chips, crumble

Ruokajuomana Marcus Samuelsson Wines, Lenox 125, Sauvignon Blanc

Kaikki mitä suuhuni laitoin oli hyvää. Viini oli maukasta, coctailit erinomaisia. Palvelu oli ystävällistä ja henkilökohtaista. Hotellin ravintolaksi myös miljöö oli mielestäni onnistunut.

Omiksi suosikeiksini nousivat pizza, jonka jujuna olivat pikkelöidyt suppilovahverot. Hauska yksityiskohta oli myös, että juusto raastettiin pizzan päälle vasta pöydässä.

Pääruuissa pidin erityisesti The Swedestä, jossa brokkoliinin, lanttu pyreen ja paneeratun kaurajuuren kanssa tarjoiltiin turskaa, lammasta ja halloumijuustoa. Turska on aika harvinainen suomalaisessa ravintolapöydässä ja uskon sen osittain johtuvan pakastekalan luomista ennakkoluuloista. Suosittelen maistamaan!

Ainut mistä annan miinusta on se, että kun menu on englanniksi ja osa tarjoilijoista puhuu vain englantia ja yritimme pöytäseurueeni kanssa selvittää mikä on salsify, niin vähän vaisuksi jäi. Lisäksi vegaaninen burgeri oli muiden ruokien rinnalla vähän vaatimattomampi makuelämys, mutta pienenä alkupala kokoisena melko söpö.

Kysymys kuuluukin, menisinkö uudestaan omalla rahalla? Kyllä vain. Minulle jäi hyvä maku suuhun ja erityisesti pidin siitä, että voisin istua syömässä samaa ruoka vege ystäväni kanssa, ja kumpikin voi hymistellä tyytyväisenä.