Helppo papulisäke syntyy kun heittää pavut pannulle valkosipulin kanssa, lisää päälle tuoreita yrttejä ja nakkaa ääntä kohti.

Nopeita ruokia tässä on kuulkaa tarvittukin. Elän nimittäin sellaista vanhemmuuden aikaa, johon en ole löytänyt kasvatusoppaista apua.

Miten saan nuoren ulos huoneestaan tai edes nousemaan sängystään? Miten pysyn kylmän rauhallisena kun vastassa on armeijallinen näsäviisastelua? Kuinka kommunikoin teinieni kanssa whatsupin ulkopuolella? Jos oma huone on lapsen yksityisaluetta, saanko kuitenkin vaatia maatuvien roskien ulos kantamista? Miten huolehdin nuoren riittävästä unesta, lääkitys pois suljettu? Miten kohtaan nuoren ensimmäisen seurustelukumppanin? Voiko valittamisen kieltää? Miten saan rajoitettua lasteni sähköisen median parissa viettämän ajan kahteen tuntiin? Saako vanhemmuudesta aikalisän?

Erilaisia ohjeita kyllä riittää. Huolehdi riittävästä unesta, rajoita ruutu aikaa, lapsen pitää liikkua vähintään 2h päivässä, syödä terveellisesti, tehdä läksyt, ei kiusata, miettiä tulevaa opiskelupaikkaa. Vanhempi; tue sosiaalisissa suhteissa, rakasta, rajoita ja hommaa parempi netti. Muista välipala, lukea lapsille ja keskustella ruokapöydän ääressä. Ole läsnä!

Todellisuudessa teini tulee viiden aikaan kotiin, kulkee suorinta tietä jääkaapin kautta omaan huoneeseensa, laittaa laput korville ja oven lukkoon. Tulee syömään kun ensin olet huutanut kitapurje lepattaen, jotta viesti kulkeutuu suljettujen ovien ja korvalappujen läpi teinin tajuntaan. Tekee nippa nappa oman osuutensa kotitöistä kauhealla marttyyriasenteella. Painaa takaisin omaan huoneeseensa ja hermostuu jos liikaa häiritään. Yritä siinä sitten ehdottaa yhteistä aikaa läsnäololle, puhumattakaan mistään ulkoiluista ja läksyjen yhteisestä tekemisestä. Oon kato vähä leimi. 

Jos jotain näiden viidentoista vuoden aikana olen oppinut, niin se on priorisointi. Teinien kohdalla siinä koetellaan todella. On mietittävä mikä on tärkeää, mitkä taistelut on käytävä. Meillä raja menee huoneen kompostoitumisessa, omien pyykkien hoitamisessa, oman viikottain vaihtuvan kotityön tekemisessä ja yleisessä sikailussa. Niin ja ruokailut, meillä syödään yhdessä, eikä ruuasta valiteta. Muuten sitten eletään kuin ellun kanat. Ollaan kaikki liikaa koneella, talvea kohti ulkoilu aika vähenee entisestään, ei ole sovittu kotiintulo aikoja, pyydetään whatsupissa teinejä syömään, koulu menee omalla painollaan, eikä viikonloppuisinkaan tarvitse nousta kuin lounaalle. Eikä edes hävetä. Mielenterveys ennen kaikkea.

En silti sano, etteikö olisi hyvä katsastaa käytäntöjä esimerkiksi juuri nukkumisen ja liikkumisen suhteen. Se on kuulkaa perhepalaverin aika. Ja yhteisen sienireissun.

Helppo papulisäke | ruokablogi | resepti | kasvisruoka

Helppo papulisäke

Kokonaisia vihreitä papuja
Valkosipulia
Öljyä
Tuoretta yrttiä, esim minttua

Lisää öljy pannulle, lisää valkosipuli, paista papuja, kunnes kypsyvät hieman. Pavut jäävät mukavan napakoiksi. Halutessasi voit esikypsentää pavut keittämällä niitä muutaman minuutin.