Arki on todella täällä. On palaveria töissä ja partiossa. On sähköpostia, tekstiviestejä, whatsuppia, puheluita, Helmiviestejä ja käsittämätön määrä muita yammereita. On vanhempainiltoja, tiedotteita ja alkuinfoja. On tukiopetusta, läksykerhoa ja valinnaisaineita. On tet-jaksoja, koulueväitä ja sisäkenkiä. Unohtamatta koulukirjojen päällystämistä.

Arki tulee joka syksy, eikä siinä hittojakaan, mutta olen ollut nyt viikon yksin kotona. En siis yksin yksin, vaan yksin vastuussa, mieheni vaeltaessa jäätiköllä jossakin päin Norjaa. Olen viikon vastannut arjen rullaamisesta niin perheessä kuin yrityksessämmekin. Siinä sivussa olen sairastanut kunnon flunssan ja osallistunut valokuvaus viikonloppuun. Ja ihan niin ku muutki, mä oon pikkusen poikki.

Mun taktiikka selvitä tälläisistä viikoista on se, että keskityn konkreettisesti siihen selviytymiseen. Mietin mitä on pakko tehdä, mitkä toimenpiteet takaavat turvallisuuden ja hengissä pysymisen?  Olen päätynyt seuraaviin:

 • Ruoka. Eines vegaaninugetit uppoavat lapsiin, ja ylläpitävät mun harhakuvitelmaa paremmasta maailmasta. Note to self: valmiit kermaperunapakasteet maistuvat pahalle kolmantena päivänä. Syö lasten tekemää makaroonijauhelihaa hymy huulilla.
 • Uni. Älä tingi levosta. Mene ajoissa nukkumaan.
 • Priorisoi viestit. Vastaa vain akuutteihin, skippaa turhat jaarittelut kokonaan, pidä puhelin äänettömällä.
 • Käy läpi pakolliset menot. Siirrä ne, mitkä voi siirtää, luovu niistä, jotka eivät ole aivan pakollisia ja aikatauluta muut järkevästi suhteessa muihin menoihin.
 • Vastuuta lapset. First come, first served, periaatteella. Ensiksi paikalle hilautunut saa valita hommansa ensin. Koiran ulkoilutus, tiskit, imurointi, vessan siivous.
 • Harrastukset. Lapset voivat aloittaa syyskauden vasta seuraavalla viikolla, jos niille ei kerro harrastusten alkaneen.
 • Kotiinkuljetus. Tilaa kaikki ruoka kotiinkuljetuksella. Kauppahalli24, elämäni peruskallio.
 • Vaatteet. Pidä kotona sellaista määrää vaatteita, että selviät viikon pesemättä pyykkiä.
 • Ulkoilu. Ulkoile päivittäin, jos olet liian kipeä ulkoilemaan, tuuleta hyvin.
 • Siivous. Laita lapset siivoamaan. Tee itse vain välttämätön ja sekin huonosti.
 • Pizzataxi ei tapa.

Millaisia selviytymiskonsteja sulla on?