Lihapullapata syntyi arjen tarpeisiin. Kun maanantaina jääkaapissa komeilee se iän ikuinen jauhelihapaketti, pari semisti nahistunutta kesäkurpitsaa ja paprika, tulee ruokabloggaajan todellinen luovuus punnituksi.

Monen lapsiperheen tavoin meidän perheessämme kulutetaan suuret määrät jauhelihaa vuosittain. Lapset oppivat jo alakoulu ikäisenä tekemään jauhelihamakaroonia, makaroonilaatikko on ollut viimeisen 15 vuotta melko kuumaa kamaa ja jos oikeen halutaan hullutella, niin meillä tehdään burgereita. Jauheliha on sellainen yksi arjen peruspilareista, vaikka kuinka sanoisin meidän syövän melko kasvispainotteisesti, niin jauheliha on ja pysyy.

Olen kuitenkin viime aikoina tehnyt pieniä, mutta hyviä muutoksia. Jauheliha ostetaan meille aina luomuna ja kahden paketin sijaan käytän yhden ja lisään loput kasviksia. Eikä meillä syödä jauhelihaa joka päivä. Kerran viikossa taitaa olla sellainen keskimääräinen tahti. Enkä mä meidän lihan kulutuksesta oikeastaan kauheasti stressaa. Kaikkihan te lukijat olette huomanneet, ettei tämä mikään vegaani tai edes kasvisruokablogi ole. Mun missio on vähentää lihan syöntiä, mutta myös arvostaa ja nauttia  ruuasta mitä kulloinkin valmistan.

Tämä lihapullapata ruokkii helposti 10-henkisen seurueen. Pienempi porukka syö kaksi kertaa samasta padasta, mikä myös on aikamoista arjen luksusta.

lihapullapata | lihapulla | lihapullat | jauheliha | arkiruokaa lihapullapata | lihapulla | lihapullat | jauheliha | arkiruokaa

Lihapullapata

1/2 pkt mustapippurituorejuustoa
1 kpl sipulia (hienonnettuna)
4 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl munaa
100 g parmesaanijuustoa (raastettuna)
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
3 rkl korppujauhoja
750 g jauhelihaa

KASTIKE
1/2 dl oliiviöljyä
2 sipuli
4 kpl valkosipulinkynttä
2 prk tomaattimurskaa
ripaus sokeria
1 dl punaviiniä
2 kesäkurpitsaa
1 paprika
suolla ja pippuria maun mukaan
Tuoretta basilikaa viimeistelyyn

Sekoita tuorejuusto ja korppujauhot ja anna seistä muutama minuutti. Kuumenna pannulla öljyä, lisää sipulit ja paista pehmeiksi. Lisää kulhoon sipulit sekä kaikki loput mureketaikinan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina lihapulliksi vedellä kostutetuin käsin. Nosta lihapullat vieri viereen leivinpaperille pellille. Paista 200 asteessa 25-35 minuuttia.

Valmista kastike. Kuumenna öljyä isossa rautapadassa, lisää sipulit ja kuullota niitä hiljalleen miedossa lämmössä. Pilko kasvikset ja lisää ne pannulle. Kaada pannulle tomaattimurska ja ripaus sokeria, anna kiehua hiljalleen toiset kymmenen minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja sekoita. Ota pois liedeltä, kaada joukkoon loput oliiviöljystä. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kastikkeeseen valmiit lihapullat ja koristele tuoreilla yrteillä. Tarjoa pastan ja vasta raastetun parmesaanin kera.

lihapullapata | lihapulla | lihapullat | jauheliha | arkiruokaa

Katso myös makaroonilaatikon ohje.